Rijden en betalen met de t-tag

woensdag 22 september 2010
timer 3 min
Sinds maart 2010 verzorgt Movenience BV de passages bij de Westerscheldetunnel met de t-tag. Passanten kunnen hier op eenvoudige wijze en zonder te stoppen passeren dankzij de t-tag. Het tolbedrag wordt automatisch afgeboekt met dit slimme apparaatje, dat op de voorruit van de auto geplaatst wordt. Inmiddels wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe t-tag services. 
Rijden en betalen met de t-tag

 

Multifunctioneel toepasbaar


De t-tag is bij de Westerscheldetunnel gekoppeld aan een nieuw systeem van Technolution BV, dat in een milliseconde tot op de trekhaak precies de lengte en hoogte van het voertuig bepaalt. Dit werkt zelfs nog bij een snelheid tot honderd kilometer per uur. Op termijn zal de t-tag multifunctioneel toepasbaar worden voor tol, parkeren, toegangscontrole, tanken en andere autogebonden betalingen. Momenteel lopen er proefprojecten met de t-tag voor parkeerbetalingen in parkeergarage De Fonteyne in Vlissingen (hier is het apparaatje al succesvol beproefd) en de garages Oostkolk en Theaterplein in Terneuzen (hier is de test op 14 september van start gegaan). Dit betekent dat er op dit moment ruim 67.000 t-tags in omloop zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan het comfort, door nieuwe autogerelateerde services te ontwikkelen waarvoor de t-tag gebruikt kan worden.

Nieuwe t-tag services


Samen met de aandeelhouders NV Westerscheldetunnel (60 procent) en het Portugese BRISA (40 procent) wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe t-tag services. Movenience heeft de ambitie om de t-tag als betaalmiddel te introduceren bij de Kiltunnel bij Dordrecht voor het betalen van tol en bij de gemeente Middelburg voor het betalen van parkeergeld. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe, autogerelateerde t-tag services. Hierbij valt te denken aan het gebruik van de t-tag voor tanken, toegangscontrole en interoperabiliteit met de Liefkenshoektunnel bij Antwerpen. Een andere noviteit is de ontwikkeling van onbemande tolpoorten met klantenservice op afstand als additionele dienst voor (tol)operators.

Gefaseerde proefprojecten


De proefprojecten voor parkeren met de t-tag bestaan uit twee fasen. De eerste fase loopt van 14 september 2010 tot 1 december aanstaande. In deze periode worden het systeem en de service in de praktijk getest. De tweede fase van de proeven loopt van 1 december 2010 tot 1 maart 2011. In deze tweede fase is de parkeerservice in Vlissingen en Terneuzen beschikbaar voor alle t-tag houders die hiervan gebruik willen maken. Tot het einde van de proefperiode, dus tot 1 maart 2011, is de parkeerservice als kennismakingsaanbieding gratis. Vanaf 1 maart wordt abonnementsgeld geïntroduceerd voor nieuwe t-tag services. Ook voor parkeren met de t-tag wordt dan abonnementsgeld geïntroduceerd. Uitzondering hierop is en blijft de t-tag service bij de Westerscheldetunnel, want hiervoor is de t-tag houder geen abonnementsgeld verschuldigd.

Lees ook: 'Innovatieve tolheffingtechniek Westerscheldetunnel'
 

Terug naar overzicht nieuws >>>