Rotterdamse wijk ZOHO krijgt collectieve mobiliteitsvoorzieningen

dinsdag 30 juni 2020

De ontwikkeling van het Zomerhofkwartier (ZOHO) in Rotterdam is gegund aan het consortium Leyten en Stebru. De wijk richt zich op een goede mix van werken en wonen, in combinatie met collectieve voorzieningen. In ZOHO komen ongeveer 550 woningen. Dit zijn zowel huur- als koopwoningen. 

Collectieve voorzieningen

ZOHO profileert zich als plek voor creatieve ondernemers. Nieuw is dat er straks ook gewoond kan worden. Alle bewoners en bezoekers uit de omgeving kunnen gebruikmaken van collectieve voorzieningen, zoals de huiskamer met kleine horeca, deelauto's en deelfietsen. Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder: “We hebben een mooi proces met elkaar doorlopen, waarbij de inbreng van de huidige ondernemers van grote waarde was. Het nieuwe ZOHO is hét voorbeeld van een inclusief Rotterdam. Onze belangrijkste taak als woningcorporatie is het verhuren van sociale huurwoningen. We zijn dan ook blij dat we circa 200 sociale huurwoningen kunnen toevoegen aan de wijk. Deze plek is straks echt een thuis voor iedereen.”

Maaiveld

Op het maaiveld moeten stedelijke voorzieningen komen en creatieve bedrijven, met daarbovenop een groen landschap dat het toekomstige Hofbogenpark en de Noordsingel met elkaar verbindt. Bovenop de groene laag komen dan weer stadsblokken. Centraal in de wijk komt een open plein. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “ZOHO ligt op een fantastische plek in de stad. Tussen de oude stadswijken en het centrum, en aan de monumentale Hofbogen. Het is nu al een bruisende creatieve plek en op die energie bouwen we verder. De interessante mix van creatieve ondernemingen, voorzieningen en woningen in allerlei soorten en maten gaat de buurt versterken en de stad verrijken”.

Allard Leijten en Robert Steenbrugge van consortium Leyten en Stebru: “Op de fundamenten van ZOHO bouwen we samen verder aan een buurt die functioneert als een energiek netwerk, een verzameling van hecht met elkaar optrekkende collectieven.” Het Rotterdamse ontwerpteam bestaat uit ECHO urban design (coördinatie), Orange Architects, MORE Architecture, Studio Nauta en MoederscheimMoonen Architects.