Ruim baan voor voetgangers, fietsers en OV in Utrecht

donderdag 19 november 2015
timer 3 min
In Utrecht wordt toekomstige groei van het verkeer opgevangen met fiets en OV. De auto wordt in grote delen van de stad 'te gast'. Dit zijn enkele keuzes die centraal staan in het gemeentelijk verkeer- en vervoersplan 'Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen' (SRSRSB) dat door het college voor inspraak is vrijgegeven. Hiermee zet de stad in op een gezonde groei van Utrecht, naar 400.000 inwoners in het komende decennium.

Het uitgangspunt is dat deze groei plaatsvindt binnen de bestaande stad. Utrecht kiest in ‘Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen’ voor:

- Vervoersmiddelen die zo weinig mogelijk beslag leggen op de beperkte ruimte;
- Het versterken van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving van Utrechters;
- Ruim baan voor fietsers en voetgangers;
- Hoogwaardig openbaar vervoer;
- De auto wordt in grote delen van de stad 'te gast' en de stad blijft bereikbaar voor bewoners en bezoekers;
- Ervoor zorgen dat Utrecht een populaire vestigingsplaats blijft voor het bedrijfsleven.


Voetgangers, fietsers en OV

Utrecht geeft ruim baan aan fietsers en voetgangers.  Fietsen en lopen zijn duurzaam, gezond en zorgen ervoor dat mensen elkaar op straat ontmoeten. Daarnaast leggen fietsers en voetgangers het minste beslag op de beperkte openbare ruimte in een groeiende stad. Utrecht zet met de keuzes in SRSRSB in op het verleiden van bewoners en bezoekers om in de toekomst nog vaker fiets te pakken en zich veilig en ontspannen door de stad te bewegen. 

 

Voor het OV betekent de groei dat een systeemsprong nodig is om het toenemende aantal reizigers naar de stad mogelijk te maken. Naast het Centraal Station wil het college drukke centra zoals Utrecht Science Park en Leidsche Rijn Centrum verder ontwikkelen tot (inter)nationale knooppunten. Trams en hoogwaardig busvervoer moeten er voor zorgen dat deze knooppunten verbonden blijven met de wijken en buurten in de stad, en ook met de regio en de rest van Nederland.

 

Auto te gast

Zeker in de centrumgebieden, maar ook in de rest van de stad is de auto steeds vaker te gast en past zich ook qua rijsnelheid aan. Dertig kilometer per uur is hierbij het uitgangspunt. Om iedereen te stimuleren zo slim en efficiënt mogelijk hun plaats van bestemming te bereiken, stimuleert de gemeente automobilisten zo veel mogelijk gebruik te maken van de stedelijke verbindingswegen en de ring rond Utrecht.


Bij het maken van de beschreven keuzes en het uitwerken van maatregelen is advies gevraagd aan onder belangrijke partners zoals Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht. De betrokkenheid van bewoners- en belangenorganisaties zoals de wijkraden, Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland zorgt er voor dat SRSRSB zo goed mogelijk aansluit bij de belangen van verkeersdeelnemers en bewoners in Utrecht en de regio.


Bron: gemeente Utrecht

Foto door: TasfotoNL / Shutterstock.com