Rutte-Verhagen: wind mee voor HNW

vrijdag 8 oktober 2010
timer 2 min
Het Nieuwe Werken lijkt de wind mee te krijgen door het regeerakkoord van het kabinet Rutte-Verhagen. Er komen in samenwerking met het bedrijfsleven aanvullende maatregelen om files tegen te gaan. 
Rutte-Verhagen: wind mee voor HNW

 

Strenge Arbo-regels opgeheven


Meer telewerken behoort tot die maatregelen. Daarmee wordt het (spits)verkeer ontlast. Ook komen er meer voorzieningen voor  P+R en carpoolen en wordt het fietsgebruik gestimuleerd.
Strenge Arbo-regels met betrekking tot thuiswerkplekken worden opgeheven. Dit helpt ouders om werk met zorgtaken te combineren en het is goed tegen de files, volgens het regeerakkoord. Nu zijn werkgevers nog vaak huiverig om telewerken toe te staan vanwege de strikte regels.

Kilometerheffing


Tegelijkertijd lijkt de mobiliteit juist een stimulans te krijgen doordat de kilometerheffing van de baan is. En de mobiele werker kan lekker opschieten doordat het gaspedaal mag worden ingedrukt: de maximumsnelheid op snelwegen gaat naar 130 kilometer per uur. Ook komen er meer spitsstroken.

Desinvestering


Van een samenhangend beleid rond het nieuwe werken is overigens nog geen sprake. De bezuiniging op de kinderopvang zal vooral vrouwen ontmoedigen aan het werk te gaan of te blijven. De MHP, vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, heeft die kritiek in een reactie op het regeerakkoord nogmaals verwoord: “Een desinvestering van de zuiverste soort”,  aldus voorzitter Steenborg. Hij baseert zich daarbij op doorrekeningen van de MHP, waaruit  blijkt dat de bezuiniging niet alleen grote inkomenseffecten tot gevolg heeft,  maar ook dat het in de toekomst voor deeltijdwerkers nog nauwelijks  aantrekkelijk is om het aantal uren uit te breiden. “Dit staat haaks op de  ambitie van het kabinet om de arbeidsparticipatie te verhogen.”

Staatssecretaris HNW


NV Zelfstandigen, de belangenbehartiger van 14.000 zzp'ers, pleitte onlangs voor het aanstellen van een staatssecretaris Het Nieuwe Werken. Vooralsnog is onduidelijk of het nieuwe kabinet daartoe overgaat. Directeur Mario van Nierop van IDB Groep, een adviesbureau voor onder meer HNW, bepleit een stimulering door belastingmaatregelen. “Door bijvoorbeeld de aanschaf van de bedrijfslaptop en andere hardware en software die het nieuwe werken mogelijk maakt fiscaal te bevorderen of thuiswerkers een gunstige fiscale regeling te bieden, krijgt het bedrijfsleven ook de impuls die nodig is om de concurrentiepositie te verbeteren en de overheidsfinanciën op orde te krijgen”, schrijft hij in Het Financieele Dagblad.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>