Shared Space buiten de bebouwde kom

maandag 22 februari 2010
timer 2 min
In 2009 is het eerste Shared Space kruispunt buiten de bebouwde kom in Siegerswoude (gemeente Opsterland in Friesland) opgeleverd. 'Voorheen was dit een voorrangskruispunt. Nu is het een plein dat het begin van het erftoegangsgebied aangeeft. 
Shared Space buiten de bebouwde kom

 

Verkeerssituatie was niet optimaal

De verkeerssituatie was niet optimaal op de voorrangskruising. Bosma: “Hoewel de kruising volledig voldeed aan alle CROW-eisen, reed men veel te hard en deden zich (dodelijke) ongelukken en veel kop-staart ongevallen voor”. In overleg met de bevolking van de dorpen Bakkeveen en Siegerswoude is gekozen voor een Shared Space plein, dat in de vorm van een bajonet is aangelegd.

Shared Space doet meer

Het plein, gesitueerd buiten de bebouwde kom, geeft het begin van het rurale gebied aan. “Naast de verkeersregelende functie doet Shared Space veel meer”, geeft Bosma enthousiast aan. “Het plein trekt ook recreatie-ondernemers aan. In de zomer kunnen bijvoorbeeld ijsverkopers hun kraam op het plein zetten.”

Spieken met de webcam


Op het plein is een webcame bevestigd, die een goed beeld geeft van de verkeerssituatie. Studenten van de NHL gebruiken deze beelden voor een evaluatie. Zij hebben eerste een nulmeting gedaan en zullen aan de hand van de beelden waarschijnlijk eind dit jaar met een evaluatierapport komen. Bosma: “De camera biedt veel voordelen. De studenten kunnen nu vanaf hun thuiswerkplek evalueren.
Maar de website wordt ook bezocht door andere geïnteresseerden van over de hele wereld. Het plein bij Siegerswoude is een goed voorbeeld van Shared Space buiten de bebouwde kom. De bewoners van Siegerswoude en omgeving, maar ook de gemeente is zeer tevreden met de herinrichting.

U kunt het plein bekijken op http://www.arob.hadaro.nl.