Skymeter wint Intertraffic Innovation Award 2010

donderdag 25 maart 2010
timer 3 min
Skymeter wint Intertraffic Innovation Award 2010 Uit de zes winnaars van de Intertraffic Innovation Award 2010 in de categorieën: ITS/Verkeersmanagement, Parkeren, Veiligheid, Duurzaamheid, Coöperatieve Systemen en Infrastructuur is de Skymeter uitgeroepen tot algemeen winnaar.
Skymeter wint Intertraffic Innovation Award 2010


Skymeter


Skymeter Corporation, de winnaar in de categorie ITS/Verkeersmanagement, werd ook uitgeroepen tot algemeen winnaar van de Innovation Award 2010. De bekroonde inzending is de Skymeter, een systeem dat satelliettechniek gebruikt voor registratie en beprijzing van het gebruik van de verkeersruimte. Arnold-Kees van Rongen van Skymeter legt uit: “Het is een on-board meter die tijd, plaats en afstand registreert. Die gegevens worden, met respect voor de privacy van de automobilist, gekoppeld aan de tariefsystemen van dienstverleners zoals carlease-maatschappijen, parkeerexploitanten en overheidsdiensten.” Als de kilometerbeprijzing toch nog werkelijkheid wordt of bekozen wordt voor tolwegen, dan hoopt Van Rongen dat de overheid overweegt om in plaats van het 'kastje' Skymeters in de auto's te plaatsen: “Dit systeem kan namelijk gebruikt worden voor meerdere toepassingen. Parkeren kan automatisch worden geregistreerd en naderhand gefactureerd. Geen losgeld, geen sms-dienst, maar parkeren en weglopen. De CO2 emissie kan worden berekend en de resultaten gebruikt voor reductie. En door bijvoorbeeld een G-kracht meter aan de Skymeter te koppelen kunnen verzekeringsmaatschappijen ongelukken makkelijker en feitelijker registreren.”

Juryoordeel


Juryvoorzitter, Fred Wegman, directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV, stelde dat de op GNSS gebaseerde meter indruk maakt vanwege zijn brede toepassingsmogelijkheden. \"Het biedt gebruikers een integrale dienstverlening, een platform waar je een scala aan extra diensten kunt aanbieden, gebaseerd op een uiterst nauwkeurige satellietplaatsbepaling. Het wordt al gebruikt als parkeersysteem in Winnipeg, Canada.\" De jury is van mening dat dit een technologie is voor de toekomst, en een die naar het schijnt oplossingen zou kunnen bieden voor veel verkeersmanagementproblemen. \"Het feit dat alle data met bewijsmateriaal wordt opgeslagen aan de gebruikerskant, is een groot pluspunt\", aldus Wegman. Niet alleen het systeem wellicht een uitkomst bieden voor het probleem van de 'stadscanyons', maar ook de wijze waarop ruwe GPS-data worden verspreid, is uniek en resulteert vermoedelijk in een grotere nauwkeurigheid dan bij traditionele GPS-systemen.

Andere winnaars


De winnaar in de categorie Coöperatieve Systemen was het Duitse Gevas Software voor zijn aandeel in het Travolution project, namelijk het ontwikkelen van de genetische algoritmen die worden gebruikt voor intelligente groene golven in een verkeersnetwerk. Lidror uit Israël kreeg de Award voor het meest innovatieve product in de groep Parkeren voor het Biopark vingerafdrukidentificatiesysteem waarmee het vervalsen van invaliden-parkeerkaarten vrijwel onmogelijk wordt. Bij Veiligheid werd het Spaanse Badennova tot winnaar uitgeroepen voor de BIV verkeersdrempel met een gelkern die vaste vormen aanneemt bij snelheidsovertreders, maar vloeibaar is wanneer men de drempel over rijdt met de juiste snelheid. Gatsometer uit Nederland werd aangekondigd als winnaar in de categorie Duurzaamheid voor de techniek die het bedrijf ontwikkelde voor de Amsterdamse Milieuzone. Het Engelse Crown International kreeg de prijs in de categorie Infrastructuur voor de VMC-mast die voor onderhoud als een zeilmast kan worden gestreken.