Slimme parkeersensoren getest op landelijk IoT-netwerk

dinsdag 5 december 2017
timer 2 min
Op het parkeerterrein van De Gruyter Fabriek in 's-Hertogenbosch zijn tien parkeerplekken voorzien van 'slimme' sensoren, die kunnen meten of de parkeerplaats bezet is of niet. Voor deze drie maanden durende proef levert Nedap de parkeersensoren en T-Mobile het netwerk. Dura Vermeer plaatst de sensoren.

Tot nu toe installeerde Nedap het eigen internetnetwerk wanneer de sensoren geplaatst werden, maar dat heeft een beperkt bereik. Het NarrowBand Internet of Things netwerk van T-Mobile heeft een landelijke dekking. Dat biedt een grootschaliger perspectief. Ook de batterijduur van de sensoren is een belangrijk ijkpunt in de proef.

NarrowBand

NarrowBand is een nieuwe, wereldwijde standaard. Het combineert een extreem laag energieverbruik met een uitstekend bereik, bijvoorbeeld op afgelegen plekken, hoog in de lucht of zelfs onder de grond. Het bereik en de stabiliteit van het netwerk worden in deze proef getest.

SENSIT-systeem

Het SENSIT-systeem van Nedap maakt gebruikt van dubbele detectietechnologie: magnetisch veld en infrarood. Daardoor wordt nauwkeurige bezettingsinformatie inzichtelijk, die in een RTA-app beschikbaar komt. De realtime informatie kan ook op dynamische verwijsborden worden weergegeven.

 

Lees ook: RTA lanceert Smart Parking-project in Dubai

 

Naast deze pilot, wil het consortium de komende tijd nog eens in vijf gemeenten parkeeruitdagingen aan een test onderwerpen. Het consortium verwacht in de toekomst op grotere schaal slim parkeren aan te kunnen bieden. Via een app moet het voor automobilisten mogelijk worden lege parkeerplekken in de stad te kunnen vinden.

 

De parkeersensor van Nedap wordt nu voorzien van een internetnetwerk met landelijke dekking.