Slimme sensoren maken tijdelijke verkeerstellingen eenvoudig

woensdag 27 november 2019
timer 4 min
De draadloze telsensoren van Parkeagle zijn de nieuwste standaard op het gebied van voertuigtellingen op straat. De sensoren zijn zeer geschikt om tijdelijke verkeerstellingen mee te verrichten, vertelt Juriaan Karsten van Parkeagle.

Alle functionaliteiten van inductielussen, telslangen, en visuele tellingen in één. Dat kenmerkt de sensoren voor tijdelijke metingen van Parkeagle. De sensoren hebben verschillende voordelen, zo vertelt Karsten. “Zo kunnen de sensoren geplaatst worden in bochten, op rotondes en op verschillende ondergronden. Daarnaast kost de installatie en vervanging van een enkele telsensor minder dan drie minuten. Dit maakt ons systeem zeer veilig om te installeren voor monteurs en voor weggebruikers.” Parkeagle is verantwoordelijk voor de installatie en totale ontzorging. Nadat de sensor in de weg zit, blijft hij daar altijd zitten. Zo kan de afnemer een heel netwerk aan tellers opbouwen waar zij alleen betalen voor afname van metingen. Wil je maar twee weken per jaar meten, dat laat Parkeagle de sensoren gewoon liggen en worden ze aangezet wanneer de meting plaats dient te vinden. De sensordata wordt direct naar het internet verzonden en zo hoeft een gemeente dus nooit op een locatie te zijn om de data op te halen.

De telsensoren zijn in staat om in twee richtingen verkeer te tellen. Dit zorgt ervoor dat sensoren op een éénrichtingsweg geplaatst kunnen worden of bij een smalle doorgang met verkeer van beide kanten. De verkeersgegevens die verzameld worden zijn zowel real-time als ook op historische basis uit te lezen via het gratis dashboard van Parkeagle. “Je ziet meteen wat er gebeurt in real-time”, zegt Karsten. “Dit biedt kansen voor nieuw soort onderzoeken en infrastructuuraanpassingen.”

Brug Leidschendam

Zo plaatste Parkeagle sensoren voor de brug bij de Damhouderstraat in Leidschendam. “De gemeente wilde graag het verschil zien in het aantal vervoersbewegingen doordeweeks en in het weekend. Ze krijgen per dag te zien wanneer er pieken ontstaan en of de auto’s vooral van noord naar zuid of van zuid naar noord rijden.” De gemeente heeft een duidelijk doel om de data te verzamelen, vertelt Karsten. “De data wordt gebruikt om beleid op te stellen voor de aanleg van een tweede brug. Als uit de data blijkt dat er mogelijk een tweede brug nodig is, dan zal dat worden onderzocht.” De gemeente ontvangt iedere week alle data in een Excelbestand. “Er kunnen ook nieuwe vragen ontstaan zoals welke voertuigen er over de brug rijden. Ook deze data kunnen wij ontsluiten. We bieden op maat gemaakte oplossingen voor een goedkopere prijs.”.”

Kleine sensoren

De sensoren zijn zo klein dat automobilisten het telmechaniek niet zien. “Dit zorgt ervoor dat het gedrag van de automobilisten niet wordt beïnvloed.” De telsensoren zijn zo ontworpen dat ze voor meerdere jaren kunnen meten op locatie. Dit maakt de sensoren geschikt om te plaatsen bij aanrijroutes en toevoerwegen van woonwijken, winkelstraten of woongebied. “Ook kunnen af- en opritten van N-wegen en snelwegen worden voorzien van telsensoren om zo inzicht te krijgen in verkeersstromen en piekmomenten”, aldus Karsten.


De kleine slimme sensoren zijn met het blote oog nauwelijks te zien

Parkeagle begon een aantal jaren geleden met het intelligente parkeersensorennetwerk. Karsten: “Smart Parking is een slimme oplossing die bestuurders helpt met het vinden van een parkeerplaats door toegang te geven tot de actuele bezettingsgraad via een mobiele app of digitale verkeersborden. Onze slimme sensoren in de grond meten hoeveel voertuigen er geparkeerd staan op een parkeerplaats of garage.” Bestuurders worden door de app naar beschikbare parkeerplaatsen begeleid, omdat de slimme parkeersensoren precies weten welke ruimtes beschikbaar zijn. Steden worden zo leefbaarder, veiliger en raken minder verstopt.

De prijzen voor een tijdelijk verkeersonderzoek variëren van 450 euro voor één week tellen, tot 375 euro per week voor een maand tellen. Lees meer over de tijdelijke verkeerstellingen met sensoren van Parkeagle.