Spitsstrook A2 geopend

donderdag 13 januari 2011
timer 2 min
De spitsstrook A2 St. Joost-Urmond in zuidelijke richting is opengesteld voor het verkeer. Rijkswaterstaat heeft de testfase van de nieuw aangelegde spitsstrook succesvol afgerond. Met de openstelling van deze eerste spitsstrook in Limburg, stroomt het verkeer op de A2 beter en veiliger door, aldus Rijkswaterstaat. 
Spitsstrook A2 geopend

Open of dicht


De nieuw aangebrachte bebording informeert de weggebruiker of de spitsstrook open of dicht is. De spitsstrook gaat open bij meer dan 3000 voertuigen per uur, in de meeste gevallen tijdens de ochtend- en avondspits. De spitsstrook is 17 kilometer lang en heeft 16 pechhavens. Een pechhaven is een extra strook asfalt langs de spitsstrook van 100 - 150 meter lang.

Pechhaven


Voertuigen met pech onderweg kunnen op deze pechhaven gaan staan. Deze pechhavens zijn allemaal voorzien van een praatpaal en aanwezigheidsdetectie. Met de nieuwe belijning en bebording wordt duidelijk gemaakt hoe de spitsstrook moet worden gebruikt. De borden geven de maximumsnelheid aan, dat wil zeggen 100 km/uur voor personenwagens bij een opengestelde spitsstrook. Vrachtwagens mogen niet harder dan 80 km/uur, maar die regel geldt altijd.

Verbetering doorstroming


De aanleg van de spitsstrook is nodig omdat het verkeersaanbod door de aanleg van de A73, zeker tijdens de spits, de afgelopen jaren flink is toegenomen. Een spitsstrook is een relatief eenvoudige manier om het bestaande asfalt efficiënter te benutten. Zo kan de doorstroming voor het verkeer verbeteren. De voorbereidende werkzaamheden voor een tweede spitsstrook, in noordelijke richting tussen Urmond en St. Joost, zijn najaar 2010 gestart. Medio 2011 is de A2 tussen Vonderen en Kerensheide voorzien van spitsstroken in beide rijrichtingen.

Bron: VerkeersInformatieDienst
 

Terug naar overzicht nieuws >>>