Spitstram Utrecht komt langzaam op gang

woensdag 21 april 2010
timer 2 min
Spitstram Utrecht komt op gang De Utrechtse spitstram komt langzamerhand op gang. Meer haltes zijn klaargemaakt voor de speciale, rode trams, de dienstregeling is uitgebreid en de trams zijn langer.
 Spitstram Utrecht komt langzaam op gang

 

Uitbreiding haltes, dienstregeling en trams


De haltes 5 Mei Plein en Kanaleneiland-Zuid zijn nu ook klaar voor de Weense tram. Dit betekent dat de rode spitstram nu tussen Utrecht CS en Nieuwegein-Zuid op zeven haltes stopt. Ook de dienstregeling is uitgebreid: de spitstram rijdt nu in de gehele ochtend- en avondspits. De trams rijden nu tevens gekoppeld waardoor ze langer zijn en dus meer reizigers kunnen vervoeren.


Inzet spitstram


Bestuur Regio Utrecht zet de spitstram in als extra tram, naast de sneltrams, om reizigers tijdens de spits meer mogelijkheden te bieden. De spitstram vertrekt van maandag tot en met vrijdag ieder kwartier tussen 07.00 en 10.00 uur 's ochtends en van 15.00 tot 19.00 uur 's avonds. De spitstram stopt op de haltes Utrecht CS, Westplein, 5 Mei Plein, Kanaleneiland-Zuid, Westraven, Nieuwegein-Centrum en Nieuwegein-Zuid.


Geleidelijke instroom


De spitstrams zijn de laatste maanden geleidelijk in de dienstregeling ingestroomd zodat bekeken kon worden welk effect de extra trams hebben op de doorstroming van het overige verkeer en openbaar vervoer. Voorheen deden de trams dienst op de U6, het drukste traject van Wenen. Eind 2008 reden de rode trams in Oostenrijk hun afscheidsronde.

Weense voertuigen


Na aankomst in Nederland zijn de trams waar mogelijk en nodig aangepast zodat ze volledig voldoen aan de normen van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat. Hun typerende kleur hebben ze behouden. Bestuur Regio Utrecht koos voor de Weense trams omdat ze baantechnisch goed passen en in hele goede staat verkeren. Bovendien konden de trams relatief snel geleverd worden waardoor de capaciteit in de spits snel vergroot kon worden.

Terug naar overzicht nieuws >>>