Station Dieren wordt OV-knooppunt

vrijdag 19 maart 2010
timer 2 min
Een stevige verbouwing moet van het NS-station in Dieren een nieuw openbaarvervoersknooppunt voor de regio ArnhemNijmegen maken. Het vernieuwde station, moet in 2013 in bedrijf zijn. De stadsregio steekt 4,5 miljoen euro in het project.
Station Dieren wordt OV-knooppunt

 

Gunstige ligging


Station Dieren ligt gunstig voor bewoners van het gebied ten oosten van het dorp, richting Doetinchem. Voor reizigers uit deze regio is Dieren een goed bereikbaar opstappunt voor vervoer per trein richting het noorden (Zutphen) of het zuiden (Arnhem). In Dieren stoppen ook intercity's.


Plannen


Het huidig NS-Station zal worden uitgebreid met een parkeerdek voor lang parkeren met tweehonderd- tot driehonderd plaatsen, een nieuw busstation, ruimte voor taxistandplaatsen en een plek waar reizigers die per auto worden gebracht, kunnen worden afgezet. Volgens de gemeente Rheden ligt de inhoud van deze plannen vast. Er zijn enkele schetsontwerpen gemaakt. Uitgangspunt is zowel de bussen als het kort parkeren aan de zuidkant van het station te houden. Aan de noordkant komt de ruimte voor lang parkeren.


Verkeersproject


De precieze indeling wacht op een besluit over Traverse Dieren. Voor dit verkeersproject, waarin Provincie Gelderland en gemeente Rheden samenwerken om de doorstroming van het autoverkeer op de N348 door het dorp te regelen, zijn nog verschillende opties. Mocht de provincie kiezen voor tunnels onder het spoor bij de Harderwijkerweg en de Wilhelminaweg, dan heeft dat gevolgen voor de stationsplannen, zegt Martin Kloppenburg van de gemeente Rheden. \"Het verkeer heeft zo'n 165 meter nodig om weer op maaiveld te komen en kan dus in dat geval wellicht aan de noordkant van het station niet meteen afbuigen.\"