Stil en milieuvriendelijk asfalt

maandag 15 november 2010
timer 2 min
De provincie Gelderland gaat als eerste provincie een milieuvriendelijk en geluidsreducerend wegdek aanleggen. Deze primeur wordt uitgevoerd op de N314 Warnsveld tussen de rotonde met de Vordenseweg en de rotonde met de Lochemseweg (richting Lochem). 
Stil en milieuvriendelijk asfalt

 

LEAB-PA


Door LEAB-PA te gebruiken – de milieuvriendelijke ZOAB-variant – wordt tijdens het productieproces van dit asfalt circa 40 procent energie bespaard en een reductie tussen 25 tot 40 procent van de CO2 uitstoot gerealiseerd. Het werk zou worden gestart op 11 en 12 november, maar werd op het laatste moment afgelast doordat de asfaltcentrale het liet afweten. Op 16 november wordt een nieuwe poging ondernomen. Omdat het resultaat van de werkzaamheden bovendien sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden, kan het zijn dat de werkzaamheden als gevolg van slechte weercondities moeten worden uitgesteld.

Klimaat- en duurzaamheidsambities


De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de bestaande deklaag, waarna een nieuwe innovatieve deklaag Laag Energie Asfaltbeton voor onder- en tussenlagen wordt aangebracht. LEAB-PA wordt geproduceerd bij circa 100°C in plaats van bij de voor asfalt gebruikelijke 180°C. Hiermee past LEAB uitstekend in de klimaat- en duurzaamheidsambities van de provincie Gelderland.

Verkeersmaatregelen


Deze proef wordt in nauwe samenwerking met Provincie Gelderland , Rijkswaterstaat (Dienst Verkeer en Scheepvaart) en BAM Wegen uitgevoerd en past goed in de duurzaamheidsambities van RWS. RWS voert bij deze proef samen met BAM onder de vlag van het Innovatie TestCentrum van Rijkswaterstaat een groot deel van het onderzoek naar materiaal en milieueigenschappen uit.


 

Terug naar overzicht nieuws >>>