Succesvolle pilot fietsdetectiesensoren in Paradiso-stalling Amsterdam

woensdag 26 oktober 2016
timer 2 min
Het fietsgebruik is de afgelopen twintig jaar flink toegenomen. In Amsterdam zelfs met 40 procent. Doordat het aantal fietsvoorzieningen minder hard groeide, is het stallen van fietsen steeds vaker een probleem. De gemeente Amsterdam investeert daarom de komende jaren in fietsvoorzieningen.

In de overzichtelijke Paradiso-stalling met 276 fietsparkeerplaatsen is een test uitgevoerd door HR Groep. De pilot had als doel de bezetting inzichtelijk te maken, de gebruiker te verwijzen naar vrije plaatsen en het signaleren van weesfietsen.

 

Fietsdetectiesensor

HR Groep heeft voor deze pilot een geheel nieuw product ontwikkeld: de fietsdetectiesensor. Deze sensor past in vrijwel ieder bestaand model etagestalling en detecteert de fiets zodra deze in contact komt met de sensor. Aan de sensor zit een nieuw stallingbeheersysteem gekoppeld dat inzicht geeft in het stallingsgebruik.


In opdracht van de gemeente Amsterdam is door een extern bureau onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van deze sensoren. Uit dit rapport blijkt dat dit systeem een betrouwbaarheid heeft van 96 procent en na een technische aanpassing door HR Groep maar liefst 98 procent. Afwijkingen op de betrouwbaarheid zijn met name veroorzaakt door fietsen die buiten de voorziening waren geplaatst.


Tijdens het Parkeerbeheer Congres op 24 november wordt een lezing gegeven over deze pilot.


Meer informatie op Verkeer, Mobiliteit & Parkeren

HR Groep
www.hrgroep.nl
Stand 2.088