Te weinig stallingen op stations

donderdag 2 november 2017
timer 2 min
Twintig procent van fietsende treinreizigers kan niet altijd een plek vinden in de fietsenstalling op treinstations. Het ontbreken van voldoende (bewaakte) fietsenstallingen is voor meer dan een derde van de niet-fietsende treinreizigers een reden om de fiets te laten staan.

De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in betere fietsenstallingen op stations. Onderzoek van de Fietsersbond onder 2500 fietserswijst uit dat treinreizigers meestal wel tevreden zijn over de kwaliteit van de fietsenstallingen, maar dat de kwantiteit er nog wel enigszins op vooruit kan. Dit onderzoek maakt deel uit van de Fietsstadverkiezing 2018.

 

“De vernieuwde stationsstallingen krijgen een positieve beoordeling door de gebruikers. Maar bij veel stations moet nog veel gebeuren. Er zijn veel mensen die niet op de fiets komen, omdat ze bang zijn dat hun fiets beschadigd raakt of wordt gestolen”, aldus Wim Bot van de Fietsersbond.

 

Positieve uitschieters op het gebied van kwaliteit zijn onder andere de stations Alkmaar en Hengelo. Amsterdam Sloterdijk en Rotterdam Alexander staan onderin de peilingen.

Volgens Wim Bot moet er op een aanzienlijk aantal stations nog veel gebeuren op het gebied van zowel kwaliteit als kwantiteit. “Er moeten bijvoorbeeld meer en ruimere plekken komen waar reizigers makkelijk hun fiets kunnen parkeren”, stelt Bot. Momenteel gaat 45 procent van de treinreizigers met de fiets naar het stations, maar dat aandeel zou flink kunnen groeien.