Technologische ontwikkeling vraagt om Europese big-datastrategie

donderdag 12 april 2018
timer 3 min
Met als thema 'Andere inzichten' blijkt Ben van Lier een geschikte keynote tijdens het Parkeer24Jaarcongres, op 5 april in Putten. “We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie”, waarschuwt de innovatiedirecteur van Centric en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn toehoorders. “En juist daarom is cybersecurity belangrijker dan ooit".

De ontwikkeling van het Internet of Things begon al in 1991, begint hij zijn verhaal. De technologie is inmiddels al overal: tegenwoordig heeft 68 procent van de 7,5 miljard aardbewoners een smartphone. Van Lier vraagt de aanwezige congresbezoekers wie een smart tv bezit: vele handen gaan de lucht in.

Technologische wapenwedloop

In de technologische ‘wapenwedloop’ strijden China en de VS om de eerste plek: China wil in 2030 alleen aan kop gaan. Op mondiaal niveau dreigt Europa steeds verder achterop te raken, schets Van Lier de mondiale verhoudingen: zelfs in Afrika betalen meer mensen met de smartphone dan in Europa. Contant geld zal op den duur verdwijnen, is zijn verwachting.


Door die steeds slimmere systemen komen steeds meer data beschikbaar. En dat biedt zeeën aan informatie. Op den duur gaan computers de mensen vervangen, voorspelt de hoogleraar. In nieuwe JSF-gevechtsvliegtuigen van de VS is zelfs geen piloot meer aanwezig. “Computers kunnen meer informatie verwerken”.

Big Brother is watching you

Technologische ontwikkelingen bieden veel voordelen, maar er zitten ook risico’s aan vast: Big Data kent geen grenzen. Zo kan Samsung via de smart tv bij jou thuis meekijken. “En heb je een microfoon in huis? Let dan op wat je zegt: China kan zomaar meeluisteren”, zegt Van Lier droogjes.

Een voorbeeld dichter bij huis: begin 2018 nam BMW de Amerikaanse tak van Parkmobile overDaardoor kan de Duitse autofabrikant mee op reis met parkeerders wereldwijd.

Méér Europa

De macht van bepaalde bedrijven is inmiddels al groter dan die van sommige natiestaten en bedrijven krijgen alleen maar méér macht, constateert hij. Reden voor de Franse president Macron om begin januari op te roepen tot een gezamenlijke Europese Big Data-strategie. 


Inovatiedirecteur annex hoogleraar Van Lier kan zich daar wel in vinden. Cybersecurity is belangrijker dan ooit en we kunnen die data maar beter op Europees niveau opvangen, besluit hij. Dagvoorzitter Elise Fikse reageert: “Een oproep voor méér Europa. Dat is een gevaarlijk standpunt, tegenwoordig.”