Tekort aan fietsparkeerplekken in 1 op de 5 gemeenten

woensdag 29 januari 2020
timer 2 min
In 20 procent van de gemeenten is een tekort aan fietsparkeerplekken, constateert de Fietsersbond uit de resultaten van de enquête 'Fietsstad 2020'. In de gemeenten met het grootste gebrek aan fietsparkeerplekken worden ook de meeste fietsen verwijderd.

In 1 op de 5 gemeenten is een tekort aan fietsparkeervoorzieningen. Die conclusie trekt de Fietsersbond na een eerste analyse van de publieksenquête voor de verkiezing van Fietsstad 2020. Tegelijkertijd constateert de Volkskrant dat in 18 grote steden het aantal verwijderde fietsen met maar liefst 29% is gestegen. De Fietsersbond roept de grote steden dan ook op om te investeren in goede fietsparkeervoorzieningen. 

Te weinig ruimte

“Het is logisch dat weesfietsen, wrakken en gevaarlijk geparkeerde fietsen weggesleept worden”, zegt Fietsersbond-directeur Saskia Kluit.  “Maar als er simpelweg geen plek is en je je fiets wel buiten het rek móet parkeren, dan is zomaar verwijderen ronduit kwalijk. Je gaat ergens heen en dan wil je je fiets veilig en comfortabel neer kunnen zetten. Bij stations en in de binnenstad, maar ook bij scholen, winkelcentra, bedrijven en sportverenigingen. Nu steeds meer mensen gaan fietsen zie je dat Nederlandse gemeenten niet altijd rekening houden met de behoefte aan meer fietsparkeerplekken.”

Fietsstad van de Toekomst

Meer dan 45 duizend fietsers vulden de enquête voor Fietsstad 2020 in. De uitreiking van de titel vindt plaats op 28 februari 2020 op het congres Fietsstad van de Toekomst