Tesla, Audi en BMW koplopers in snelheidsovertredingen

maandag 17 december 2018
timer 2 min
Een op de drie Nederlandse automobilisten kreeg in 2017 ten minste één snelheidsboete. Audi en BMW zijn de automerken die het vaakst bekeurd werden. Het aantal bekeuringen onder Teslarijders is opvallend. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Van de ruim negen miljoen Nederlandse personenauto’s die in 2017 op de weg waren, werden er 2,9 miljoen bekeurd voor één of meer snelheidsovertredingen. Van de dertig meest voorkomende automerken kregen Audi’s het vaakst een boete, gevolgd door BMW. "De auto waarin je rijdt roept bepaald gedrag op", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen tegen de NOS. "Als een auto snel optrekt, dan roept dat direct dat gedrag op. We vinden het spannend om te scheuren."

Het uiterlijk van een auto heeft effect op de bestuurder, zo zegt de verkeerspsycholoog. "Een BMW ziet er gemener uit, ligt lager op de weg. Je gaat eerder voor zo'n auto opzij waardoor de persoon achter het stuur gestimuleerd wordt om het gaspedaal dieper in te trappen", aldus Tertoolen.

Opvallende rol Tesla

Personenauto’s van merken als Daewoo en Daihatsu kregen het minst vaak een bekeuring. Daarnaast valt in de top 30 Tesla op, waarvan er in Nederland bijna negenduizend zijn. Hiervan kreeg ongeveer drie kwart minstens één snelheidsboete in 2017. Opvallend is ook dat personenauto’s op naam van een bedrijf vaker een bekeuring krijgen, dan voertuigen van particulieren.

Jongeren vaker op de bon

Van de particuliere autobezitters kregen jongeren in 2017 vaker een bekeuring dan ouderen. Van de 19-jarige autobezitters werd 37,6 procent bekeurd. Van de auto’s van 80-plussers had 17,9 procent minstens één bon. Bij snelheidsbekeuringen lag de gemiddelde overschrijding van de maximumsnelheid bij jongeren ook hoger dan bij ouderen.

Bekijk hier alle cijfers van het CBS.