TNO: "Maak gebruik van coöperatieve mobiliteit"

vrijdag 19 maart 2010
timer 3 min
TNO: 'Maak gebruik van coöperatieve mobiliteit' Coöperatieve mobiliteit zal bijdragen aan de oplossingen voor complexe uitdagingen van mobiliteit zoals vervuiling, files en verkeersonveiligheid. Zo stelt TNO, dat zich met de kreet USE (Utilise! Stimulate! Experiment!), tot doel heeft gesteld om de ontwikkeling van coöperatieve mobiliteit te versnellen.
TNO: 'Maak gebruik van coöperatieve mobiliteit'

Oplossing voor meerdere poblemen


De fileproblematiek en vermindering van de CO2-uitstoot staan hoog op de maatschappelijke agenda. Ook vermindering van het aantal verkeersdoden is een belangrijk beleidsdoel in Nederland en Europa. Coöperatieve mobiliteit, een verkeerssysteem dat gebruik maakt van diensten gebaseerd op onderling communicerende voertuigen en infrastructuur, is één van de middelen om deze doelen te bereiken, aldus TNO

Dosering op het wegennet


Ir. Sander Korz is coördinator markt mobiliteit bij TNO: “Nu is er vaak sprake van eenrichtingsverkeer in de communicatie op de weg. Via weg X duurt het zoveel minuten voor je bij plaats Y bent en via die andere weg duurt het een paar minuten meer. Als de wegbeheerder individuele adviezen kan verstrekken aan mobilisten, kan het verkeer precies gedoseerd worden over het wegennet. Dat is een vorm van coöperatieve mobiliteit. Het 'treintje rijden' met auto's is een aansprekend eindbeeld dat veel mensen hebben, maar dat laat nog wel even op zich wachten.”

Techniek, inzicht en samenwerking


“Onze ambitie is deze ontwikkeling te versnellen”, zegt Korz. Een aantal aspecten is daarbij van groot belang, aldus de ingenieur. Techniek moet zorgen dat de communicatie tussen auto's betrouwbaar is. Daarnaast is inzicht nodig in het gedrag van de individuele automobilist en diens reactie op signalen. Vervolgens moet gekeken worden naar de reactie van het overige verkeer op dit individuele gedrag. Daarnaast moeten verschillende diensten gaan samenwerken. Zo zouden de verkeersmanagement-services van Rijkswaterstaat en partijen als TomTom samen kunnen zorgen voor congruente informatievoorziening.

USE!


TNO is betrokken bij meerdere projecten die trachten via verschillende aspecten van coöperatieve mobiliteit de doelstelling dichterbij te brengen. Op de Intertraffic vakbeurs zijn een aantal van deze projecten vertegenwoordigd, zoals SPITS, CCC, Connekt & Drive, HTAS, GCDC, CVIS en Safespot. Door verschillende projecten geven TNO een goed overzicht dat kan helpen de realisatie sneller dichterbij te brengen. Snelheid brengt de voordelen in eigen land eerder tot uitdrukking en kan de Nederlandse verkeersindustrie aan een uitstekend exportproduct helpen. Met de kreet USE: Utilise! Stimulate! Experiment! roept TNO partijen op de bestaande mogelijkheden te benutten en maatschappelijke organisaties om een voortrekkersrol op zich te nemen. Verder nodigt de organisatie een ieder uit tot experimenten die de realisatie dichterbij brengen.