Toch slagboomheffing op parkeerkaartjes

dinsdag 22 maart 2011
timer 2 min
U ontvangt voortaan een parkeerkaartje met BTW, als u uw auto parkeert op een parkeerterrein of in een parkeergarage met slagbomen. Dit blijkt uit een recente wetswijziging, die per 1 juli 2011 van kracht gaat.
Toch slagboomheffing op parkeerkaartjes

 

Parkeerbelasting


Eerder heeft de Hoge Raad beslist dat de gemeente geen BTW hoefde af te dragen over de parkeerbelasting die zij op parkeerterreinen en parkeergarages heft. In dit arrest gaf de Hoge Raad aan dat in principe sprake was van een openbare weg en dat daarvoor dezelfde BTW-regels van toepassing waren als bij parkeren op straat. De plaatsing van hefbomen was slechts bedoeld om het innen van de parkeerbelasting mogelijk te maken. Het parkeerterrein of de garage stond wel open voor al het openbaar verkeer. Dit zou volgens de Hoge Raad alleen anders zijn als de gemeente een privaatrechtelijke vergoeding zou vragen.

Ondernemer voor de BTW

De staatssecretaris van Financiën was het echter niet eens met de uitkomst van dit arrest en heeft de wet daarom op dit punt aangepast. In de wet is dit opgelost door gemeente en andere publiekrechtelijke instanties aan te wijzen als ondernemer voor de BTW voor het verzorgen van de parkeergelegenheid op parkeerterreinen en in parkeergarages. Het gaat dan om parkeerterreinen of garages die door een slagboom, hekwerk of een dergelijke voorziening zijn afgesloten. Deze parkeerterreinen en garages zullen dus BTW in rekening moeten gaan brengen op de parkeerkaartjes, zodat er niet langer sprake is van een concurrentieverstoring met commerciële partijen.

Lees meer over dit onderwerp in de nieuwsbrief van PwC van maart 2011.


 

Terug naar overzicht nieuws >>>