Toegankelijkheids’foutje’: lift stopt niet in parkeergarage voor bezoekers

vrijdag 2 oktober 2015
timer 4 min
Onlangs heeft u kunnen lezen over een valpartij op de tapis roulant in de parkeergarage in Epe. Met name het feit dat minder- en invaliden geen gebruik kunnen maken van een lift, riep vragen op bij de redactie. Inmiddels wordt in Epe met man en macht gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de gloednieuwe parkeergarage.

De in juni geopende parkeergarage, met 180 gratis parkeerplaatsen, maakt deel uit van het hernieuwde winkelcentrum De Marktwand in Epe. De garage is gereed, op maaiveld wordt nog gewerkt om ook de laatste fase op te leveren.


Voldoet aan eisen en normen

De nieuwe garage voldoet aan alle regels en normen stelt Sander Verschoor van Segesta, het bedrijf dat de garage beheert en in eigendom heeft. En dat bevreemdt de redactie, gezien het feit dat de aanwezige lift niet gebruikt kan worden door bezoekers. Met als gevolg dat iedereen met de rolband zijn weg moet vervolgen.


G
evaarlijk

Dat dit tot gevaarlijke situaties leidt is afgelopen zomer gebleken toen een oudere dame ten val is gekomen omdat haar rollator op de tapis roulant ‘aan de rol’ ging en zij ook. Twee gebroken schouders en meer letsel had deze val tot gevolg. 
De hulpdiensten, waarvoor een opstelplaats is voorzien op maaiveldniveau, moesten de gewonde dame met de brancard via de toupis roulant uit de garage rijden. 


Niet toegankelijk voor mindervaliden

De bebording, zowel bij het inrijden van de garage, als bij de rolband blijken ondermaats. Denise Janmaat, namens Platform Toegankelijkheid, reageert geschrokken op deze feiten: “Het beste kan men een groot bord ophangen met daarop ‘DEZE GARAGE NIET BETREDEN ALS U INVALIDE OF MINDER VALIDE BENT’.” Een ongewenste situatie die niet past bij een winkelcentrum dat voor iedereen te bezoeken moet zijn.


Liever parkeren in de buitenruimte

Verschoor gaf in het gesprek aan dat inmiddels wordt gekeken naar de bebording: “We onderzoeken hoe we de communicatie kunnen verbeteren.” Verder vertelt hij dat de gemeente op korte termijn, op maaiveld invalideparkeerplaatsen gaat aanleggen. Maar dat biedt natuurlijk geen uitkomst, weet de redactie. Niet ieder persoon met rollator krijgt een invalidenparkeerkaart. Zijn reactie was slap: “Hoe die regelgeving in elkaar steekt, weet ik niet. Dat is een taak van de gemeente.” Op de vraag waarom er geen gebruik kan worden gemaakt van de lift zei hij dat deze is niet bedoeld is voor bezoekers van de parkeergarage, maar alleen voor bewoners van de bovengelegen panden. Verschoor merkt vervolgens op dat ouderen en minder validen toch niet graag in een parkeergarage parkeren. “Zij parkeren liever in de buitenruimte.” En zo lijkt Segesta het paadje schoon te vegen.


De lift

De gemeente Epe reageert direct en wil uitleg geven. De woordvoerder van de gemeente, vertelt het volgende.


“Het programma van eisen rondom de parkeergarage volgt de nen-norm 2443/A1 uit mei 2000. Dit heeft een extern adviesbureau Goudappel Coffeng voor ons gedaan. Hierbij is uitgebreid gekeken naar zorgdragen voor voldoende gehandicapten parkeerplaatsen en looproutes. Boven de grond komen binnen 2 weken vier gehandicaptenparkeerplaatsen. In de parkeergarage zelf zijn er al drie gehandicapten parkeerplaatsen vlakbij de lift. Voor minder validen (zonder gehandicaptenparkeerkaart) en gehandicapten is het de bedoeling dat  ze de parkeergarage inrijden en via de lift uitkomen op de begane grond. Nu is recentelijk gebleken dat de lift niet stopt op de begane grond zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Dit vinden wij erg vervelend en heeft onze aandacht.” De gemeente is inmiddels in overleg met Segesta.


De woordvoerder vervolgt: “Er zijn door Segesta inmiddels ook extra borden geplaatst om te wijzen op gevaar van de tapis roulant voor rollators, rolstoelgebruikers en kinderwagens. En er komt bebording  om de looproutes nog beter aan te geven.”

 

“Voor ons als gemeente is toegankelijkheid voor minder validen en de toetsing hiervan belangrijk. Het beleidsplan toegankelijkheid wordt overigens komend najaar in concept voor besluitvorming aan het college voorgelegd.”


Lees hier de eerder gepubliceerde berichten over de Marktwand.

 

De lift had wél moeten stoppen in de parkeergarage