Toekomstmuziek: gaat de buurman pakketjes bezorgen?

donderdag 21 maart 2019
timer 2 min
Tom van Woensel is professor Transport, Supply Chain Management en Logistiek aan de TU Eindhoven. Daar kijkt hij onder andere samen met studenten en onderzoekers naar het efficiënt plannen van pakketbezorging en naar nieuwe werkvormen hiervoor.

“Er is veel discussie over de vele busjes voor de bezorging van e-commerce. Het moet vaker groener en duurzamer en er moeten zoveel mogelijk goederen in één busje”, aldus Van Woensel. Hij ziet mogelijkheden in crowd logistics om het aantal voertuigen in een stad te verminderen. “Als je toch naar huis rijdt, kun je ook een pakketje meenemen voor de buurman.”

Buurman bezorgt pakket

Van Woensel noemt als voorbeeld de Amerikaanse levensmiddelenwinkel Walmart. Het bedrijf is september 2018 gestart met een proef, Spark Delivery, waarbij de buurman dus echt de ‘next delivery agent’ kan zijn. Vergelijkbaar met een platform als Uber, hangt het Spark bezorgingsprogramma af van een crowdsourced personeelsbestand. Dat wil zeggen dat automobilisten zich aanmelden voor de tijd wanneer ze beschikbaar zijn om boodschappen te bezorgen. Vervolgens krijgen ze tijdens hun dienst de bestelgegevens en navigatie-ondersteuning. Bezorgers kunnen gewoon een eigen auto gebruiken voor de levering.

Spark wordt aangedreven door Bringg, een logistiek platform voor leveringslogistiek. Bringg geeft Walmart de mogelijkheid om chauffeursroosters te optimaliseren, bestellingen automatisch te verzenden en chauffeurs toe te staan hun beschikbaarheid te communiceren. Bringg communiceert met chauffeurs via slimme waarschuwingen om ervoor te zorgen dat zendingen worden opgehaald, in de wachtrij worden geplaatst en op tijd worden afgeleverd.

Last mile en parkeren

Het hele artikel met professoren Tom van Woensel en Niels Agatz verschijnt in PARKEER24 nummer 2, april 2019. Dit nummer, met als thema last mile en parkeren, wordt het eerste digitale magazine van PARKEER24. Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief van PARKEER24 en ontvang het magazine in je mailbox.