Tram Uithoflijn rijdt voor het eerst door stationsgebied Utrecht

dinsdag 31 juli 2018
timer 2 min
De eerste tram van de Uithoflijn heeft in de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 juli over het spoor in het stationsgebied van Utrecht gereden. De komende maanden gaan er meer testritten plaatsvinden. De feestelijke testrit door het Utrechtse stationsgebied werd verwelkomd door wethouder Lot van Hooijdonk en gedeputeerde Mariëtte Pennarts-Pouw.

Door de testrit is een belangrijke schakel gelegd waarmee in het stationsgebied van Utrecht ruimte is gegeven aan de oplevering van de Uithoflijn. Een directe spoorverbinding in het stationsgebied is één van de meest kritieke mijlpalen om de Uithoflijn in gebruik te nemen. De spoorverbinding is nodig om de komende maanden met meer trams te testen. De trams kunnen bovendien vanaf nu via het spoor snel en gemakkelijk voor onderhoud terug naar de remise in Nieuwegein.

Twee testritten 

De eerste tram werd getrokken door een speciaal voertuig dat zowel over de weg als op het spoor kan rijden. Het tramspoor heeft gedeeltelijk nog geen bovenleiding. De rit duurde een half uur en liep over een traject van één kilometer. Na de passage van het stationsgebied kon de tram op eigen kracht richting eindbestemming P+R De Uithof.

Dezelfde nacht werd ook tram nummer twee door het stationsgebied gereden. Volgende week komen er ’s nachts nog drie trams. De trams rijden voor de nieuwe serie testritten van de remise in Nieuwegein naar de tramhalte Jaarbeursplein en vanaf de Adama van Scheltemabaan gaan de trams naar P+R De Uithof.

Oplevering december 2019

Nu het stationsgebied ‘doorrolbaar’ is voor trams, kunnen met meer trams testen worden uitgevoerd op de lijn tussen P+R De Uithof en de Adama van Scheltemabaan. Tot eind september worden met vijf gekoppelde trams de technische systemen, de voertuigen en de trambaan getest. Vanaf begin 2019, nadat de trambaan is voorzien van stroom, zal ook het deel van de trambaan in het stationsgebied worden getest.

De Uithoflijn wordt in de tweede helft van 2019 gefaseerd in gebruik genomen. In december 2019 moet de lijn volledig in gebruik zijn voor reizigers.

Bron: Projectorganisatie Uithoflijn