Treinbaanpad waarborgt veiligheid fietsers

maandag 20 november 2017
timer 2 min
Het Treinbaanpad, over het voormalig spoor tussen Zwolle en Apeldoorn, biedt de beste kansen voor een veilige fietsverbinding tussen Apeldoorn, Vaassen en Epe. Dit concludeert Cleantech Regio op basis van aanvullende onderzoeken. De onderzoeken maken duidelijk dat het Treinbaanpad voldoende ruimte biedt om het bestaande fietspad te verbreden.

Waar de fietsroute drukke autoroutes kruist, is ruimte om tunnels aan te leggen die veiligheid bieden aan fietsers. Er is een mogelijkheid om een tunnel aan te leggen bij de Anklaarseweg in Apeldoorn en de Laan van Fasna en Eekterweg in Vaassen. Met het aanpakken van de fietsroute kan ook de diversiteit in het landschap worden teruggebracht, bijvoorbeeld door het zichtbaar maken van beekjes die er stromen.

Ecologische schouw

Met een ecologische schouw is de mogelijke aanwezigheid van kwetsbare flora en fauna in beeld gebracht. Op voorhand lijken de flora en fauna de realisatie van de fietsroute via het Treinbaanpad niet in de weg te staan. Een vleermuisonderzoek moet inzicht gaan geven in de aanwezigheid, locaties en exacte routes van vleermuizen.

Voor de delen waar de berm niet breed genoeg is voor ecologisch beheer, moet bekeken worden hoe en waar deze oppervlaktes te compenseren zijn. Ecologie zal bij toekomstige uitwerkingen steeds een integraal onderdeel blijven.

De colleges van Epe en Apeldoorn namen het advies over de route ter kennisgeving aan, maar willen eerst de financiering van de route verder uitgewerkt zien.Lees hier meer over de onderzoeken.

 

Lees ook: Snelle fietsroute over voormalige spoorlijn


Lees ook: Fietsroute Apeldoorn-Deventer krijgt vorm