Triflex wil wegmarkeringen met CE-waardige kwaliteit

dinsdag 7 juli 2020

Duurzaamheid word steeds belangrijker bij wegmarkeringen. Een zeer duurzame wegmarkeringsvariant, die hier goed bij aansluit, is koudplast. Triflex wil meer koudplastische wegmarkeringen op de markt brengen met een CE-waardige kwaliteit. 

Begin 2018 bereikte Triflex een hoogtepunt voor de wegmarkeringen: het bedrijf bemachtigde de CE-markering voor een aantal van onze wegmarkeringsmaterialen. Sinds 2017 is het behalen van deze goedkeuring, als gelijkwaardige Europese variant van de nationale KOMO-certificatie, mogelijk.  

Nieuwe varianten met CE-markering

Eerder werden de koudsprayplast (laagdikte van 0.6 mm), diverse koudplastische spettermarkeringen en vlakke markeringen (laagdikte van 3.0 mm) gekwalificeerd als Type II. Als uitbreiding hierop zijn twee nieuwe systemen met een geringe laagdikte toegevoegd aan de reeks materialen met CE-markering. De basis van de nieuwe vlakke, koudplastische markering is ontstaan door de vraag vanuit de markt, namelijk meer varianten wegmarkeringen, zowel in soort als uitvoering. 

Triflex’ nieuwe systemen zijn in zowel 1.5 mm als 2.0 mm aangeboden voor kwalificatie. Ook deze varianten hebben de duurzaamheidstest glansrijk doorstaan! Vanzelfsprekend werden deze markeringen gecombineerd met de speciale nastrooimix, waardoor ze ook Type II zijn gekwalificeerd.

Koudplast vs. Thermoplast

Een groot voordeel van koudplast is dat het slijtvaster en duurzamer is dan de thermoplast. Bovendien wordt koudplast, zoals de naam al doet vermoeden, koud aangebracht en is verhitten niet nodig. Op deze manier wordt onnodig veel CO2-uitstoot voorkomen.  

Ook is koudplast (in tegenstelling tot thermoplastische markeringen) geschikt om gerecycled te worden als granulaat. Thermoplastische markeringen moet aan het einde van hun levensduur van de weg gefreesd worden om vervolgens te worden afgevoerd als bouwafval. Op de circulariteitsladder is koudplast zeker een uitblinker.  

Met deze uitbreiding kunnen er diverse, goedgekeurde en bovendien gecertificeerde markeringssystemen worden aangeboden. Markeringssystemen die geschikt zijn voor verschillende situaties en gericht op de toekomst.