Tweede normontwerp NEN 6098 gepubliceerd

maandag 1 maart 2010
timer 2 min
Tweede ontwerp NEN 6098 gepubliceerd Het tweede ontwerp van de norm voor rookbeheersingssystemen voor mechanisch geventileerde parkeergarages (NEN 6098) is gepubliceerd. NEN 6098 voorziet in een groeiende behoefde van de markt naar heldere afspraken over veiligheidsniveaus. Belanghebbenden kunnen tot 1 juni commentaar leveren op het tweede ontwerp.
Tweede normontwerp NEN 6098 gepubliceerd

 

Brandcompartimenten


Conform de prestatie-eisen van het Bouwbesluit 2003 moeten grotere parkeergarages bouwkundig worden verdeeld in brandcompartimenten van 1.000 m2. Een oppervlakte van 1.000 m2 komt overeen met ongeveer 40 parkeerplaatsen. Het overgrote deel van de parkeergarages dat wordt gebouwd, is groter dan 1.000 m2. De complete parkeergarage is feitelijk één groot brandcompartiment, zonder nadere verdelling. Het opdelen in brand-compartimenten is daarbij uitermate onpraktisch en bovendien economisch niet wenselijk.

Rookbeheersingssystemen


Vanwege de grotere brandcompartimenten moeten maatregelen worden getroffen om een even hoog veiligheidsniveau te creëren. Een van deze maatregelen kan een rookbeheersingssysteem zijn. Dat zorgt voor beperking van de rookverspreiding, verwijdering (en daardoor beheersing) van rook en warmte die bij een brand ontstaan. Een rookbeheersingssysteem verbetert de condities voor een veilige ontsluiting en/of redding van mens (en dier) en bestrijding van brand in een vroeg stadium.

Ontwerpberekeningen


NEN 6098 geeft regels voor de ontwerpberekeningen van rookbeheersingssystemen in gesloten parkeergarages. De norm draagt bouwstenen aan waarmee verschillende veiligheidsniveaus kunnen worden vastgelegd. In de norm is een reeks eisen ter informatie opgenomen waarmee de norm direct kan worden toegepast.

Geef commentaar


Tot 1 juni 2010 kunt u commentaar op dit normontwerp indienen via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnorm in te zien en elektronisch commentaar in te dienen. Het blijft ook mogelijk het normontwerp aan te schaffen en commentaar in te dienen via een commentaarformulier. Dit formulier kunt u aanvragen via christel.helderman@nen.nl.