Uitreiking Forward Award

dinsdag 16 november 2010
timer 3 min
Europese Mobiliteitsweek: uitreiking Forward Award Tijdens Verkeer & Mobiliteit op 9 december reikt de Europese Mobiliteitsweek de Forward Award uit aan de gemeente die zich het beste heeft ingezet voor duurzame mobiliteit voor, tijdens en na de Europese Mobiliteitsweek die van 12 tot en met 22 september plaats heeft gevonden.
Uitreiking Forward Award

 

Autovrije Dag


Kanshebbers voor de prijs zijn Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Veldhoven en Zaanstad. Dat blijken overigens ook de enige vijf inzenders te zijn geweest van de ruim 100 gemeenten die aan de Europese Mobiliteitsweek hebben deelgenomen. Paul Santman, projectcoördinator, betreurt dat maar heeft er ook een plausibele verklaring voor: “vooral de eis om een Autovrije Dag te organiseren blijkt voor veel gemeenten een obstakel” en bepleit voor volgend jaar een heroverweging van de criteria voor deelname aan de Forward Award.

De eer


Bij de Forward Award gaat het vooral om de eer. Zo mag de winnaar zich ondermeer een jaar lang koploper op het gebied van duurzame mobiliteit noemen. Daarnaast wordt de winnaar van de Forward Award voorgedragen voor de European Mobility Week Award, die begin volgend jaar in Brussel zal worden uitgereikt. De Nederlandse campagne staan dan ook niet op zichzelf, maar sluit aan bij de internationale campagne met dezelfde naam, waaraan dit jaar meer dan 2000 steden in Europa meededen.

Verbreding doel en doelgroep


De Europese Mobiliteitsweek komt voort uit de Week van de vooruitgang en heeft in de loop der jaren het accent verlegd van het terugdringen van autogebruik naar de 3 V's van verminderen, veranderen en verbeteren. Paul Santman licht toe: “Uiteraard sluiten we met ons initiatief aan op een bredere kijk die er de laatste jaren op vervoer en mobiliteit is ontstaan. Een visie die zich inderdaad laat omschrijven door de 3 V's:  het verminderen van de mobiliteitsvraag, het veranderen van de modaliteitkeuzes en het verbeteren van de vervoermiddelen. Denk daarbij ondermeer ook aan de opkomst van Het Nieuwe Werken, de elektrische auto en innovatieve infrastructurele verbeteringen.”

Accentverschuiving


Ook in de accentverschuiving van overheid naar werkgevers volgt de Europese Mobiliteitsweek de trend die ondermeer door de Taskforce MobiliteitsManagement in gang is gezet.  Santman: “Er zijn op lokaal niveau al diverse werkgevers betrokken bij de Europese Mobiliteitsweek, maar wij willen dit ook een nationaler karakter geven. We zijn dus met grote werkgevers in gesprek om zich aan te sluiten. Gelukkig merken we in die gesprekken dat men steeds meer nut en noodzaak van duurzame mobiliteit in ziet, voor zowel het milieu als de portemonnee.” Daarnaast worden ook de banden met belangrijke partijen zoals de ANWB en het IvDM aangehaald.

Kennis delen over duurzame mobiliteit


De bekendmaking van de winnaar van de Forward Award is niet de enige reden om tijdens Verkeer & Mobiliteit kennis te maken en te delen met de Europese Mobiliteitsweek. Zo kunt u zich laten inspireren door de videopresentaties van de vijf genomineerde gemeenten over duurzame mobiliteit en daarover in gesprek gaan. Daarnaast zal Sander van der Eijk, mobiliteitsadviseur van Goudappel Coffeng, een lezing geven over gedrag en gewoontes, de betekenis van techniek en infrastructuur en de rol van het individu bij het oplossen van hedendaagse mobiliteitsproblemen.

U vindt Europese Mobiliteitsweek op stand 2.132 van Verkeer & Mobiliteit 2010.


 

Terug naar Homepage V&M 2010 >>>