Uitrollen bij verkeerslicht zorgt voor schonere lucht

woensdag 6 april 2011
timer 2 min
Wanneer bestuurders hun auto laten uitrollen bij een rood verkeerslicht, veroorzaakt dat minder luchtvervuiling dan wanneer de bestuurder gas blijft geven. Ook bespaart de automobilist brandstof.
Uitrollen bij verkeerslicht zorgt voor schonere lucht

 

Duurzaam cooperatief verkeersmanagement


Mohamed Mahmod promoveerde onlangs op het onderwerp duurzaam coöperatief verkeersmanagement aan de Universiteit Twente. Hij heeft daarbij ondermeer onderzocht welke milieueffecten optreden als auto en verkeerslicht van elkaar weten wat ze van plan zijn. Mahmod onderzocht de praktijksituatie op het kruispunt Bentinckplein/Statenweg in Rotterdam. Alleen al het anticiperen van automobilisten op de verkeerslichten – waarbij ze worden geïnformeerd over het te verwachten einde van het groene licht – scheelt op dat kruispunt al zeven tot acht procent in de uitstoot van CO2 en NOx, zonder dat de doorstroming van het verkeer daaronder lijdt. De uitstoot van schadelijke uitlaatgassen wordt nog minder wanneer de verkeersregelinstallatie rekening kan houden met het soort verkeer dat het verkeerslicht nadert.

Informatie uitwisselen


Het onderzoek van Mohamed Mahmod staat in het teken van de toepassing van zogenaamde 'coöperatieve systemen', die sinds 2005 in Europees verband worden ontwikkeld. Hierbij wisselen auto's informatie uit met elkaar en met verkeersapparatuur langs de weg, waardoor het verkeer veiliger, schoner en efficiënter wordt.

Bron: Vialis

Terug naar overzicht nieuws >>>