Unieke samenwerking wegbeheerders

dinsdag 10 augustus 2010
timer 3 min
Samenwerking wegbeheerders op winterse wegen Wintermanagement is een nieuwe ontwikkeling binnen de gladheidbestrijding. Wegbeheerders hebben daar elk hun eigen visie op en dat kan voor de weggebruiker soms tot verrassende situaties leiden. In Overijssel hebben de wegbeheerders de koppen bij elkaar gestoken.
Unieke samenwerking wegbeheerders

{igallery 70}

 

Samenwerking wegbeheerders op winterse wegen

 

Wintermanagement is een nieuwe ontwikkeling binnen de gladheidbestrijding. Wegbeheerders hebben daar elk hun eigen visie op en dat kan voor de weggebruiker soms tot verrassende situaties leiden. In Overijssel hebben de wegbeheerders de koppen bij elkaar gestoken, wat een uniek samenwerkingsverband opleverde.

Grote interesse


Dit wordt in de rest van Nederland met grote interesse wordt gevolgd. Jan Muizelaar, teamleider Wegbeheer en Verkeer bij de Provincie Overijssel: “In de provincie Overijssel heeft Rijkswaterstaat naar verhouding veel N-wegen, vergeleken met de rest van Nederland. In Overijssel moet Rijkswaterstaat zich dus wel met de vele enkelbaanswegen bezig houden. De Provincie en Rijkswaterstaat hebben ten aanzien van de N-wegen dezelfde problematiek en beschikken over vergelijkbare kennis en ervaring. In 2005 zijn we met elkaar om tafel gaan zitten en hebben we besloten een samenwerkingsverband aan te gaan met de districten Zwolle en Twente & Achterhoek.”

Logisch ontwerp


Hiervoor zijn simpelweg de kaarten van de strooiroutes over elkaar gelegd, waaruit bleek dat er efficiënter gestrooid kan worden. Dat resulteerde in een logisch ontwerp van de strooiroutes, los van eigenaarschap. Vervolgens zijn de coördinatoren van Provincie en Rijkswaterstaat, die in de winter de gladheid in de gaten houden, nauw gaan samenwerken. Als er een uitruk is dan worden ook de gemeenten gewaarschuwd, zodat de weggebruiker ervan uit kan gaan dat het merendeel van de wegen in Overijssel veilig te berijden is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van elkaars steunpunten en de strooiroutes worden op elkaar afgestemd.

Snelle ontwikkelingen


“De ontwikkelingen op het gebied van gladheidsbestrijding gaan snel. De Provincie werkt nauw samen met de UT in Enschede en daar komen intrigerende ideeën vandaan”, aldus Muizelaar. “In Overijssel zitten ook de twee grootste fabrikanten van strooimiddelen.  Nieuwe ideeën en methoden vinden in Overijssel snel een breed draagvlak vanwege het samenwerkingsverband. De samenwerking met andere wegbeheerders is dus niet alleen een voordeel voor de gladheidbestrijding, maar ook voor nieuwe ontwikkelingen.”

Tekst: Jaap Groot

Dit is een verkorte versie. Het volledige artikel is te lezen in Verkeer in Beeld nummer 6 – 2009. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Praten over gladde wegen in hartje zomer en Gladheidsbestrijding fietspaden gefaald

Terug naar overzicht nieuws >>>