‘UpCycling’ winnaar ‘Fietspad van de toekomst’

woensdag 1 juli 2020

Movares is met ‘UpCycling’ uitgeroepen tot een van de drie trotse winnaars van de prijsvraag ‘Fietspad van de Toekomst’. Deze prijsvraag is uitgeroepen door Goedopweg, een samenwerkingsverband tussen de provincie Utrecht, gemeente Utrecht en Amersfoort, en Rijkswaterstaat.

Door Jan van den Brink, Movares

In ons voorstel, UpCycling, stellen wij voor de fiets hoofdzaak en de auto bijzaak te maken op het Fietspad van de Toekomst. Tussen de dorpen blijft stroomverkeer belangrijk, maar in de kernen gaat het steeds meer over verblijven in plaats van doorstromen. De fiets komt hierbij centraal te staan: midden in het profiel is het fietspad geprojecteerd. Daarnaast komt ruimte voor voetgangers en spelende kinderen. Dit betekent meer ruimte voor ontmoeting in de publieke ruimte, meer spel en plezier en een versterking leefbaarheid. De auto is in deze voetgangerswereld te gast. Als automobilist rijd je stapvoets door het dorp van en naar je woning. Voor doorgaand autoverkeer is de N225  niet langer interessant. De fietsers daarentegen komen uit de kantlijn en wordt een continue route geboden als drager voor schoolverkeer, woon-werk bewegingen en recreatieve ontsluiting van een van de meest historisch, ecologisch en landschappelijk rijke gebieden van Nederland.

UpCycling gaat niet alleen over hergebruik maar daarbij ook over het toevoegen van waarden; voor de leefkwaliteit van dorpen en de route. Belangrijk daarbij is een verandering in het denken bij de verkeerskundige discipline en de ruimtelijke ordenaars. We willen uit de auto en juist op de fiets.

Ons experiment is dan ook eerst en vooral een sociaal experiment. Wij hebben hier zin in. Het is spannend om vaste kaders op zijn kop te zetten en vooroordelen tijdelijk op te schorten, het vraagt lef om uit de eigen bubbel te komen en te luisteren. Wij zijn dan ook bijzonder benieuwd wat er gaat gebeuren! 


Wilt u dat de fiets in een hogere versnelling komt? Bezoek dan het Nationaal Fietscongres dat dit jaar online gevierd wordt op 3 september en 19 november. Alle informatie over het programma en aanmelden vindt u op www.nationaalfietscongres.nl