Utrecht maakt autodelen makkelijk

dinsdag 30 oktober 2018
timer 2 min
Op 29 oktober werd de Autodeel Award 2018 uitgereikt tijdens de Dag van de Stad in Amersfoort. De award werd binnengesleept door de gemeente Utrecht. Ook de gemeente Enschede viel in de prijzen, zij kwamen als beste uit de bus voor hun autodeelproject.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Natuur & Milieu beoordeelden dertig gemeenten op hun inzet voor de bevordering van autodelen. Op de website van de gemeente Utrecht is veel informatie te vinden over autodelen. Utrecht maakt daarnaast gebruik van een grootschalige en langdurige aanpak waardoor het autodelen daadwerkelijk gestimuleerd wordt. Mede hierom wisten zij de Autodeel Award 2018 binnen te slepen.

De gemeente Enschede ontwikkelde een app waarmee deelauto’s gereserveerd kunnen worden door ambtenaren. Ambtenaren kunnen eerst de meest duurzame deelauto vinden en bepalen voor welke vervoersvariant zij willen kiezen. In 2019 wil de gemeente de app opschalen.

Meer deelauto's

De afgelopen maand is er door een aantal partijen afgesproken dat het aantal deelauto’s in 2021 verhoogd moet zijn van 41.000 naar 100.000. Ook willen zij het aantal autodelers zien stijgen van 400.000 naar 700.000 mensen. De deelauto’s zijn schoner omdat ze nieuw, klein en zuinig zijn. Daarnaast bevorderd de deelauto het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets. De deelauto is dus een mooie en relatief simpele oplossing voor een schoner en duurzamer milieu.