Utrecht wil het aantal laadpunten voor elektrische auto’s in twee jaar verdubbelen

maandag 22 oktober 2018
timer 2 min
De gemeente Utrecht wil het aantal publieke laadpunten in 2020 verdubbelen van 800 naar 1600. En dat aantal moet in de daaropvolgende vijf jaar groeien naar 5.000 om de naar schatting dan 25.000 elektrische auto's te faciliteren. In de periode 2025-2030 moet het aantal publieke laadpunten opnieuw worden verdubbeld: van 5.000 naar 10.000.

De voornemens worden opgenomen in het plan ‘Utrecht laadt op voor 2030’. Vanaf 2020 hoeven bestuurders geen aanvraag meer in te dienen voor een laadpunt. Het aantal laadpunten wordt uitgebreid op het moment dat de bestaande laadpunten te vaak bezet zijn. Door te kijken naar hoeveel een laadpunt wordt gebruikt, is het mogelijk om te voorspellen wanneer een nieuw laadpunt nodig is. De gemeente wil ook de laadpunten zoveel mogelijk plaatsen in parkeergarages, zodat er minder laadpunten op straat nodig zijn. Per wijk wordt er een plan gemaakt waar de palen geplaatst worden. Bewoners worden uitgenodigd om hierover mee te denken. Ook worden laadpunten twee keer zo snel geplaatst als nu.

 

Utrecht werkt aan een gezonde en leefbare stad. Elektrisch rijden draagt bij aan die opgave. Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en minder CO2-uitstoot. De gemeente werkt stap voor stap toe naar een milieuzone voor vervoer zonder uitstoot in 2030.