VBW-Asfalt: onderhoud wegen beter

donderdag 13 januari 2011
timer 3 min
VBW-Asfalt: onderhoud wegen beter Voor het derde jaar op rij leidt de winter tot problemen op de weg. Dit roept de vraag op of het onderhoud aan de wegen wel voldoet. VBW-Asfalt meent van niet en pleit voor aanscherping van het moment van onderhoud.
VBW-Asfalt: onderhoud wegen beter

 

Tips

De kosten van de weggebruiker door schade aan voertuigen en omleidingen bij onverwachte reparaties liggen veel hoger dan de kosten voor goed onderhoud. Om de gemeenten te helpen hun onderhoudsbudget op het gewenste niveau te krijgen heeft VBW-Asfalt samen met de Vereniging Stadswerk Nederland een aantal tips opgesteld, onder andere dat het noodzakelijk kwaliteitsniveau moet worden vastgelegd. Verder moet het beleid duidelijk worden gemaakt wat de financiële effecten zijn van achterstallig onderhoud op zowel de eigen begroting als de kosten voor de automobilisten en transporteurs. Eveneens is inzicht nodig in de economische waarde, het gebruik. Het blijkt dat de kosten van goed onderhouden wegen zich terug verdienen via de economische ontwikkeling.

Achterstallig onderhoud veel duurder

De kosten van achterstallig onderhoud, zo blijkt uit de afgelopen winters, zijn torenhoog. Dat begint met schade aan voertuigen door opspattende steentjes, vervolgens de schade door gaten en als dan opeens een spoedreparatie noodzakelijk is, wordt de weggebruiker geconfronteerd met onverwachte files en omleidingen.

Ook bij vorst kan goed asfat geleverd worden


Uit een proef op de A58 in februari 2010 blijkt dat de aannemers zelfs bij vorst wel een goede kwaliteit asfalt kunnen leveren. Het vraagt echter grote inspanningen en hoge kosten. Zo is het voor de mensen die in de snijdende kou moeten werken geen pretje om bij nacht en ontij aan de slag te gaan. De in hun verwarmde auto voorbijrijdende automobilisten mogen daar wel eens aan denken. Alleen al vanwege de werkomstandigheden moet asfalt¬verwerking in de winter voorkomen worden.

Tijdig onderhoud beter voor weggebruiker en kas

Tot een paar jaar geleden was het moment van onderhoud ingegeven door de ervaringen met relatief zachte winters. Drie strenge winters op rij hebben een extra aanslag gepleegd op het onderhoudsbudget van veel gemeenten. Daarop komen de kosten voor de weggebruiker door opspattende steentjes, extra brandstofgebruik en vooral oponthoud door files. Kosten die een veelvoud zijn van de kosten voor de wegbeheerder.
VBW-Asfalt pleit daarom tijdig onderhoud te plegen om kosten te besparen.

Samengevat luiden de tips:



- Leg het kwaliteitsniveau beleidsmatig vast;
- Fundeer met feiten;
- Durf de gevolgen te melden;
- Sta naast de beslissers (bijv. taal en omvang informatie);
- Grijp kansen (wees permanent alert op mogelijkheden);
- Betrek beslissers (en gebruikers);
- Toon het resultaat (communiceer);
- Geluk en pech komen voor.

Download hier de Waaier Weg Budget.


 

Terug naar overzicht nieuws >>>