Verbetering verkeers veiligheid scholen

maandag 13 december 2010
timer 2 min
Mogelijkheid verbetering verkeersveiligheid scholen Er is een nieuwe innovatieve en duurzame geregelde oversteekplaats (GOP) ontwikkeld waarmee scholen en gemeenten op een eenvoudige en betaalbare manier de verkeersveiligheid in hun omgeving kunnen verbeteren. 
Verbetering verkeers veiligheid scholen

 

Compacte verkeersregelautomaat


De innovatieve oversteekplaats bestaat uit een compacte verkeersregelautomaat en energiezuinige, duurzame LED-verkeerslichten die per locatie kunnen worden afgestemd op de specifieke verkeerssituatie en wensen van de gebruikers. De oplossing is tot stand gekomen na overleg met scholen en ouders en is ontwikkeld om de veiligheid van voetgangers en fietsers aanzienlijk te doen toenemen.

Verbetering bestaande oplossing


De GOP is in feite een verbetering van een bestaande oplossing. Deze oplossing staat al wel op verschillende plaatsen in Nederland, zoals Baarn (zie foto's). De gebruikers in Baarn zijn tot dusver zeer te spreken over de verbeteringen van de veiligheid in de omgeving van de scholen. De verkeerslantaarns die voor opstelling worden gebruikt zijn recentelijk gecertificeerd voor de Nederlandse markt. Het gaat om verkeerslichten van het type Supreme van Peek Traffic. Hierin wordt gebruik gemaakt van geavanceerde T-LED lampmodules met vandalismebestendig behuizing die is gemaakt van gerecycled aluminium. Deze zijn zo nieuw dat ze nog niet geïnstalleerd zijn in Nederland.

Verkeerslichten hoge investeringen


Armand Knoop, directeur van Imtech Infra Nederland, de ontwikkelaar van dit product: “Aangezien scholen vaak in dichtbevolkte wijken staan, is de weg die leerlingen af moeten leggen om naar school te komen vaak net zo spannend als de lessen zelf. Een effectieve oplossing om de verkeersstromen rond scholen veiliger te maken is het toepassen van verkeerslichten, maar dit was tot op heden door de noodzakelijke hoge investeringen moeilijk haalbaar. De nieuwe oversteekplaats is een goed voorbeeld van gebruik van maatschappelijk relevante technologie die verkeersveiligheid verhoogt tegen verantwoorde kosten.”

Verhoogde verkeersveiligheid


Ondanks de toenemende verkeersdrukte binnen stedelijk gebied is het met nieuwe technologische oplossingen goed mogelijk de verkeersveiligheid te verhogen. Uit onderzoek van de stichting Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat 36% van de ouders vindt dat de schoolomgeving van hun eigen kinderen verkeersonveilig is. Wanneer gevraagd wordt naar de reden hiervan, geeft ongeveer de helft (48%) van de ouders met kinderen op de basisschool aan dat het ontbreken van een veilige oversteekplaats hierbij een belangrijke rol speelt.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>