Verbreding snelweg Los Angeles levert méér vertraging op

donderdag 9 mei 2019
timer 2 min
Na de verbreding van 16 kilometer snelweg in Los Angeles is de gemiddelde snelheid op deze weg afgenomen van 45 naar 30 kilometer per uur.

Het gaat om een extra rijstrook op de I-405 door Los Angeles. Na de verbreding is de snelheid afgenomen en de gemiddelde reistijd toegenomen. Eerder kostte het stuk snelweg 23 minuten, nu 34. 

 

Het aanleggen van extra rijstroken levert lang niet altijd een verbetering van de doorstroming op. Zodra er meer ruimte op de weg is, zal de ruimte op de weg gevuld worden met verkeer, zolang er aanbod van verkeer is. Met andere woorden, door de verbreding van de weg zijn meer mensen eerder geneigd juist voor deze weg te kiezen, en niet voor alternatieve routes of rustigere tijdstippen. 

 

"Op elk moment van de dag is er latente behoefte om van de weg gebruik te maken, dus als je het makkelijker maakt om een weg te gebruiken, trek je mensen aan die de weg willen gebruiken maar dat niet doen vanwege de verkeersopstoppingen", aldus professor urban planning Mike Manville van UCLA in Streetsblog USA. "Dus je hebt een weg die net zo verstopt is als voorheen, alleen breder."