Verkeersboetes ook volgend jaar omhoog

maandag 1 mei 2023
timer 1 min

Foto: Shutterstock

Door onderhoud aan flitspalen en trajectcontroles kampt het ministerie van Justitie en Veiligheid met een tegenvaller op de begroting van 150 miljoen. Daarom gaan boetes voor verkeersovertredingen in 2024 met tien procent omhoog. Dit jaar gingen deze bekeuringen al met ruim acht procent omhoog.

 

 

Alle ministeries moeten bezuinigen, voornamelijk vanwege oplopende rentekosten. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota. Ook de compensatie voor hoge energierekeningen en de steun aan Oekraïne drukken zwaar op de begroting.

Onderhoud aan apparatuur

De begrotingsperikelen zijn ook merkbaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat sowieso al 109 miljoen moet inleveren om de oplopende rentekosten op te vangen. Daarnaast is er een gat in de begroting ontstaan door minder inkomsten uit flitspalen en trajectcontroles. Dat komt dan weer voornamelijk door onderhoud aan apparatuur. Vanaf 2025 investeert het ministerie van Justitie en Veiligheid over een periode van vier jaar bijna 800 miljoen euro in het onderhoud van flitspalen en trajectapparatuur.

Bedragen

Door rood rijden kost volgend jaar 308 euro, niet-handsfree bellen 418 euro. Wie onnodig links rijdt op autosnelwegen kan een boete van 264 euro tegemoet zien. Boetes voor snelheidsovertredingen gaan over de hele linie met tien procent omhoog.