Verkeersonderwijs in tijden van corona-crisis

maandag 20 april 2020
timer 2 min

Sinds een paar weken is heel Nederland als gevolg van het Corona virus in een bijna voor onmogelijk gehouden situatie terecht gekomen. Het sluiten van de basisscholen heeft een enorme impact op het onderwijs aan jonge leerlingen. Het lesgeven op afstand heeft op veel scholen inmiddels inhoud gekregen met dank aan de enorme inspanning die wordt geleverd door onderwijzend Nederland.

 

Online VerkeersLokaal helpt leerlingen in Nederland veilig het verkeer in

 

In deze periode van het jaar staat normaal gesproken bij heel veel basisscholen ook het verkeersonderwijs nadrukkelijk op de planning.

Bassischoolleerlingen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Het aanleren van verkeersregels is belangrijk maar zeker ook leren over het meest veilige verkeersgedrag. Op de fiets of lopend naar school lijkt voor jonge kinderen elke dag hetzelfde, maar verkeerssituaties zijn steeds anders. Bovendien zijn zij vaak snel afgeleid zonder zich daar van bewust te zijn.

--

Gelukkig worden er op veel basisscholen in Gelderland naast de reguliere verkeerslessen ook veel projectmatig gewerkt met het thema verkeer. Goed leren fietsen, de dode hoek, afleiding in het verkeer, praktijkfietslessen in de eigen schoolomgeving of een les over landbouwverkeer.   

Als gevolg van de corona-crisis zijn niet alleen veel van deze projecten stil komen te liggen maar is ook het theoretische verkeersexamen dat altijd begin april wordt afgenomen verplaatst. De daarop volgende praktische verkeersexamens zijn geannuleerd of worden mogelijk nog verplaatst.

In veel provincies in Nederland wordt er echter naast de vele praktische verkeersprojecten al jaren het online programma VerkeersLokaal op scholen ingezet. Met allerlei verkeersquizzen over lokale situaties. Honderden quizzen zijn al te maken. De stichting Verkeersonderwijs.nl, die als missie heeft de verkeersveiligheid voor alle kinderen in Nederland te vergroten, wil in deze lastige tijd nu álle scholen de kans geven zonder enige vergoeding gebruik te maken van het online programma. Docent op een basisschool en interesse in deze mogelijkheid, dan wordt verwezen naar de website  www.verkeerslokaal.nl. Zo kan ook het verkeersonderwijs op afstand gewoon doorgaan in de hoop dat al het geleerde weer snel in de praktijk gebracht kan worden.

Voor meer informatie: Stichting Verkeersonderwijs.nl:  info@verkeersonderwijs.nl 

--