Verkeersveiligheidsinitiatief: stand van zaken

donderdag 12 november 2015
timer 4 min
Een groep onafhankelijke advies- en ingenieursbureaus, gesteund door de branchevereniging NL Ingenieurs, pleit voor verbinding tussen de 'gouden driehoek' (wetenschap, bedrijfsleven en overheid) en maatschappelijke organisaties om gezamenlijke kracht te mobiliseren en met een integrale verkeersveiligheidsaanpak te komen. Wat is de stand van zaken met betrekking tot dit verkeersveiligheidsinitiatief?

De groep advies- en ingenieursbureaus verbaast zich erover dat verkeersonveiligheid nog steeds geaccepteerd wordt en streeft naar een extra reductie van 20 procent op de Beleidsimpuls van de overheid. Vorig jaar september heeft NL Ingenieurs hiervoor een verbindingsdag georganiseerd; onder de genodigden waren bijna alle organisaties die een belangrijke rol spelen op het gebied van verkeersveiligheid. Daarna hebben een tweede en derde bestuursdiner plaatsgevonden, georganiseerd door respectievelijk het IPO en de ANWB. 

 

Antea Group is een van de betrokken advies- en ingenieursbureaus. Robert Coffeng, manager Adviesgroep Mobiliteit: “Uit de bijeenkomsten is onder andere naar voren gekomen dat er veel energie is om aan de slag te gaan met het verbeteren van de verkeersveiligheid. Er is behoefte aan verbindingen en het samen optrekken van de verschillende organisaties. Iedereen – uit alle pijlers – committeert zich aan het initiatief, deelnemers zien kansen.”

 

9 thema’s

Tijdens de derde bestuursbijeenkomst zijn groepen ontstaan rondom 9 thema’s, en wel de volgende:

-          Infrastructuur

-          Impact Nederland als verkeersveiligheidsland internationaal

-          Trend verkeersveiligheid in relatie tot ouderen

-          Afleiding

-          Verkeersveilig gedrag

-          Business case

-          Ongevallenregistratie

-          Stedelijk verkeer

-          Technologie & verkeersveiligheid

 

“Binnen die thema’s zijn professionals samengebracht die zowel iets aan elkaar hebben als de kar zouden kunnen trekken rondom dat thema”, vertelt Coffeng. “Bij zes van de negen onderwerpen zijn er inmiddels ook mensen opgestaan die de leiding nemen en concreet aan de slag gaan.”


Business case

De ‘Business case’ is een van de thema’s die nog niet staan, naast ‘Ongevallenregistratie’ en ‘Technologie & Verkeersveiligheid’. Coffeng legt uit: “De financiële kant is een hele belangrijke stap, maar tegelijkertijd ook een heel lastige. We hebben een verkeersveiligheid-econoom laten uitrekenen dat je door een kwartje investeren, een euro kunt besparen. Een van de uitdagingen is om die maatschappelijke kosten bij de juiste mensen te alloceren.”


Transitie

De groep is nu actief met het vormgeven van de benodigde transitie op mens, organisatie en technologisch vlak. Hiervoor is het ook van belang dat alle aangesloten partijen gezamenlijk optrekken. Daartoe wordt op dit moment gewerkt aan een gezamenlijke 'mission statement'.

 

Verkeersveiligheid thema van november-editie Verkeer in Beeld

Verkeer in Beeld 5 heeft als thema Verkeersveiligheid. In het hoofdartikel over een proactieve aanpak van verkeersveiligheid komen - naast Robert Coffeng van Antea Group - ook Peter van der Knaap (SWOV) en Eric de Kievit (gemeente Amsterdam) aan het woord over onder andere de inzet van Safety Performance Indicators (SPI's) bij het maken van beleidskeuzes.


Het magazine verschijnt op 20 november, maar is nu al beschikbaar voor leden in de online bibliotheek. Wilt u het blad al lezen, maar bent u nog geen lid? Klik dan hier om lid te worden. 

Wat is de stand van zaken met betrekking tot het verkeersveiligheidsinitiatief?