Vernieuwing N246-N244 Krommenie-Alkmaar gereed

dinsdag 16 juni 2020

De werkzaamheden aan de N244 en de N246 tussen Krommenie en Alkmaar in de provnice Noord-Holland zijn afgerond. Onderdeel van het project zijn de vernieuwing van twee bruggen en de herinrichting van de wegen zelf. De werkzaamheden waren gericht op het verbeteren van de doorstroming en het verhogen van de verkeersveiligheid. 

Het project startte in 2018 met de vervanging van de voormalige Beatrixbrug (nu Amaliabrug). In 2019 werd gestart met de Kogerpolderbrug. Beide bruggen zijn verbreed. Bij de Amaliabrug  is een nieuwe fietsonderdoorgang aan de noordzijde van de brug gemaakt. Ook is nabij de brug een rotonde met parallelweg aangelegd, zodat drie aansluitingen op de N246 samenkomen. Ook zijn op diverse plekken verkeerslichten geplaatst. 

Slimme brug

De Koggepolderbrug is de eerste 'pratende' brug in Noord-Holland. De brug signaleert zelf wanneer onderhoud nodig is, door middel van diverse sensoren in het brugdek. De sensoren meten temperatuur, vochtigheid en corrosie. Door dit systeem moet onderhoud exact op het juiste moment plaatsvinden. 

Tempo

Het tempo lag hoog tijdens de werkzaamheden. De tijdelijke brug bij de voormalige Beatrixbrug is in een half jaar ontworpen, gebouwd en in gebruik genomen, de nabijgelegen rotonde is in twee weekenden geplaatst en acht kilometer asfalt is in tien dagen vervangen.