Vertragende tunnelwet aangepast

woensdag 31 maart 2010
timer 2 min
Minister Eurlings past de amper vier jaar oude tunnelwet aan. Bij kunstwerken die nog niet zijn aanbesteed grijpt hij direct in. Ook na de affaire met de twee A73-tunnels blijft de tunnelwet voor problemen zorgen. Bij een aantal tunnels in aanbouw leiden de regels tot discussies over al dan niet vereiste installaties.
Vertragende tunnelwet aangepast

Eurlings acht die realiteit onwenselijk: het staat snelle besluitvorming namelijk in de weg en vertraagt de bouw van tunnels. Het is onduidelijk welke projecten vastlopen, maar Ger Koopmans van het CDA heeft wel een vermoeden. \"Ik ga ervan uit dat het ook bij de landtunnel in Utrecht speelt (geplande oplevering eind van dit jaar, red).\" Rijkswaterstaat wil dat bericht niet bevestigen.

Wat is een veilige tunnel


Kern van het tunnelprobleem is dat eigenlijk niemand weet hoe een veilige tunnel er uitziet. In een brief aan de Tweede Kamer biedt Eurlings alvast enige houvast. Nog voor de evaluatie van de wet, haalt hij een streep door watermistsystemen en sprinklerinstallaties. Een vluchtstrook is zijns inziens te duur en bovendien niet nodig.

Quickscan en onderzoek


Eurlings laat het komende half jaar onderzoeken hoe de Wet Aanvullende Regels Veiligheid Wegtunnels verder kan worden aangepast. Ook start hij een quick scan naar alle lopende tunnelprojecten van het Rijk. Elk project met problemen krijgt een eigen actieplan. Wijzigingen kondigt hij aan bij tunnels die nog moeten worden ontworpen of aanbesteed. Grote consequenties voor reeds afgesloten contracten met aannemers voorziet hij niet.

Den Haag reageert


PvdA-Kamerlid Lia Roefs is blij met het actieplan van Eurlings. \"Er gaat te vaak iets mis met tunnels.\" Dat de wet na amper vier jaar al weer wordt aangepast, maakt haar niets uit. \"Als je merkt dat een wet niet werkt, moet je daar iets aan doen.\" CDA'er Koopmans is kritischer. Hij vindt dat de minister nog voor het eind van dit jaar met een nieuw voorstel moet komen. Dat de huidige tunnelvisie van het Rijk de prullenbak in kan, is volgens hem zo klaar als een klontje. \"De lokale brandweercommandant bepaalt nu wat er in een tunnel komt. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.\" Karla Peijs, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat (CDA) die de wet invoerder, is volgens hem destijds te \"optimistisch\" geweest.