Verzet Ewijk tegen verbreding A50

maandag 18 april 2011
timer 2 min
voor Raad van State De Raad van State in Den Haag buigt zich donderdag over de protesten van het Actiecomité A50 Ewijk-Valburg tegen de verbreding van de A50 en de aanleg van een tweede brug over de Waal. Ook de bezwaren van de gemeente Beuningen komen aan de orde.
Verzet Ewijk tegen verbreding A50

 

Verbreden


Het tracé-besluit maakt het mogelijk de weg tussen de knooppunten Ewijk en Valburg in beide richtingen te verbreden van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Volgens de minister ontstaat er zo een betere doorstroming op dit traject en is de regio beter bereikbaar. De minister wil ook ter uitvoering van het tracébesluit een extra brug over de Waal aanleggen. Op twee oevers naast de bestaande brug wil hij een bouwplaats inrichten, waar de brug in delen wordt gebouwd.

Berekeningen


Als deze klaar is, gaat het verkeer over de extra brug rijden en zal de bestaande brug uit het verkeer worden genomen en gerenoveerd. Het Bewonerscomité A-50, het Bewonerscomité Veluwstraat Ewijk en een aantal inwoners van Ewijk komen tegen het tracébesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de bewonerscomités kloppen de berekeningen van de verkeersbelasting van de A50 niet.

Geluidsoverlast


Ook zou de geluidsbelasting niet goed zijn berekend. Verder vrezen de comités verslechtering van de luchtkwaliteit en toename van geluidsoverlast. De minister plaatst – in strijd met eerdere toezeggingen – geen geluidsschermen aan beide kanten van de snelweg, aldus de comités.

Beter onderzoeken


Het gemeentebestuur en de gemeenteraad van Beuningen komen ook tegen het besluit van de minister in beroep. Zij vinden dat de minister beter had moeten onderzoeken wat de gevolgen zijn van het tracébesluit voor de doorstroming op omliggende wegen.

Verplaatsing fileprobleem


Volgens hen leidt de wegverbreding slechts tot verplaatsing van het fileprobleem. De inwoners vrezen door de toename van verkeer op de snelweg meer geluidsoverlast. De maatregelen in het tracébesluit om de geluidsoverlast te beperken, zijn volgens hen onvoldoende. Verder zou het geluid van de voegovergangen in de weg niet in de berekeningen zijn meegenomen. Ook zijn de inwoners bang voor verslechtering van de luchtkwaliteit in de omgeving.

Bron: de Gelderlander

Terug naar overzicht nieuws >>>