Viaducten en bruggen nauwelijks veilig

dinsdag 15 februari 2011
timer 2 min
De constructieve veiligheid van oudere bruggen en viaducten wordt onvoldoende onderzocht. Dat constateert de VROM-Inspectie in een nieuwe handreiking voor gemeenten en provincies.
Viaducten en bruggen nauwelijks veilig



Schade en onveiligheid


Een groot deel van de bruggen en viaducten stamt uit de tweede helft van de vorige eeuw. Daarbij is uitgegaan van de verkeersintensiteit en het gewicht van voertuigen van toen. Sindsdien is de belasting door het wegverkeer op de kunstwerken sterk toegenomen. Daarmee neemt de kans op schade en onveiligheid toe, schrijft de VROM-Inspectie. Het is daarom zaak dat beheerders systematisch bekijken hoe het staat met de kunstwerken en dan ook onderhoud plegen. Uit onderzoek van de inspectie, en overigens ook van de Randstedelijke Rekenkamer, blijkt dat daarmee droef gesteld is. Bij gebrek aan inspectie zijn maar al te vaak de risico's bij de oudere kunstwerken onbekend.

Controleberekening


De inspectiedienst heeft specifiek gekeken naar vijf bruggen provin­ciale en gemeentelijke bruggen en viaducten. Daaruit bleek er nogal wat te schorten aan de veiligheid en de manier waarop gecontroleerd wordt. Zo ontbraken bij twee kunstwerken gegevens om een controleberekening naar de constructieve veiligheid op te kunnen stellen. Bij twee kunstwerken zijn eerder eveneens controleberekeningen uitgevoerd, maar de voorgestelde aslastbeperkingen zijn niet ingesteld. Bij één ervan is wel een maximaal gewicht per vrachtauto ingevoerd, maar dit werd niet gehandhaafd. Recent is voor die brug een nieuwe berekening uitgevoerd waaruit blijkt dat een aslastbeperking toch niet nodig was.

Aantasting


Bij een ander kunstwerk is bekend dat de brug het zwaarste verkeer niet kan dragen, maar er zijn geen maatregelen genomen. Bij twee van de vijf kunstwerken is aangetoond dat de constructieve veiligheid onder het gewenste niveau zit. Een kunstwerk vertoont ernstige aantasting door de alkali silicareactie, het andere is ernstig aangetast door chloriden. Het wapeningsstaal van de liggers is op meerdere plaatsen voor 90 procent verdwenen, waardoor de brug zonder waarschuwing kan bezwijken. Volgens de inspectie is dit geen representatieve steekproef. Maar duidelijk is dat de conclusies van het onderzoek uit 2009 meer dan bevestigd worden. Met de handreiking hoopt de dienst dat de aandacht voor beheer en onderhoud toeneemt.

Bron: Cobouw
 

Terug naar overzicht nieuws >>>