Vier V’s helpen bij het maken van aantrekkelijke ommetjes

dinsdag 27 oktober 2020

In deze serie pleiten wij voor meer aandacht in de vakwereld voor ommetjes, korte aantrekkelijke wandelingen vanuit de woning. Zoals we in het handboek ‘Prettige Plekken’ beschrijven, zijn er vier V’s, voorwaarden voor het creëren van een fijne openbare ruimte: Veilig, Verplaatsing, Verblijf en Variatie. Deze voorwaarden zijn ook prima toepasbaar om een mooi ommetje te realiseren of te verbeteren. Het gaat namelijk om méér dan alleen een goed voetpad. Uiteraard is de uiteindelijke oplossing altijd maatwerk.

Door Kyra Kuitert en Rosemarie Maas, Bureau KM

Variatie: Om mensen te verleiden tot een ommetje moet de omgeving aantrekkelijk zijn. Een leuk ommetje ‘rijgt’ zoveel mogelijk bijzondere locaties aan elkaar zodat er ‘wat te zien’ is: architectuur met veel details, kunst, groen, water. Voor de wandelaar is gevarieerde beplanting belangrijk waardoor de seizoenen beleefd worden. Zo zorgt niet-maaien bijvoorbeeld voor afwisselend en kleurrijk groen: ook goed voor de biodiversiteit. 

Verplaatsing: Routes lopen zoveel mogelijk langs vrijliggende paden zonder autoverkeer.  Daarnaast is het van belang dat mensen een ‘rondje’ kunnen wandelen. Paden zijn bij voorkeur voldoende breed en vlak en stroef. Dat is voor iedereen prettig, ook voor mensen met een rollator of kinderwagen. Valangst is voor veel ouderen bijvoorbeeld de belangrijkste reden om niet meer buiten te komen. Een smal struinpad is zeker leuke beleving, maar vooral van toepassing als er onvoldoende ruimte is. 

Veilig: Uiteraard moeten ommetjes veilig zijn. Denk aan goed onderhouden en schone routes en voldoende zichtlijnen van en naar de omgeving, bijvoorbeeld ook naar woningen (waar altijd mensen aanwezig zijn).

Verblijf: Het is belangrijk dat er langs het ommetje voldoende comfortabele zitgelegenheid is om even uit te rusten of van de omgeving te genieten. Comfortabele zitgelegenheid heeft een rugleuning en bij voorkeur armsteunen: dit is extra fijn voor ouderen. Ook is het bankje van materiaal dat niet koud is in de winter of warm in de zomer. Aanwezigheid van horeca ergens langs de route is een pré.


Prettige Plekken

Kyra Kuitert en Rosemarie Maas schreven ook ‘Prettige Plekken, handboek Mens & Openbare ruimte’.