Vorstschade te lijf met antirimpelcrème

donderdag 7 oktober 2010
timer 2 min
Rijkswaterstaat zoekt naar oplossingen om vorstschade aan wegen terug te dringen. Het preventief behandelen van asfalt met een 'antirimpelcrème' moet erger voorkomen. Het verjongingsmiddel wordt op drie proefvakken getest.
Vorstschade te lijf met antirimpelcrème

 

488 km beschadigd wegendek


Tijdens de laatste koudeperiode (2009/2010) werd 488 kilometer wegdek beschadigd, 1,7 procent van het totale oppervlakte van het wegennet. De schade varieerde van loszittende steentjes tot gaten en scheuren. Aanleiding voor Rijkswaterstaat om op zoek te gaan naar oplossingen om erger te voorkomen. Met een 'antirimpelcrème', een vloeibaar conserveringsmiddel dat de veroudering van bitumen tegengaat, hoopt Rijkswaterstaat die schade te beperken. Het helende verjongingsmiddel dat op het wegdek wordt gespoten, herstelt scheurtjes en vult verouderde stukjes bitumen op. De oplossing is het eindresultaat van onderzoek door asfaltdeskundigen van Rijkswaterstaat en onderzoekers van TNO en de TU Delft.

Preventie verlengd levensduur


Vooral het oudere asfalt heeft te kampen met vorstschade. Door het wegdek preventief te behandelen met het middel hoopt Rijkswaterstaat vooral de levensduur van deze wegen te kunnen verlengen. De werking heeft zich op laboratoriumschaal bewezen. Rijkswaterstaat gaat de oplossing nu op drie proefvakken van 2 kilometer uittesten. Vorige week werd de eerste op de A6 (gewoon zoab) bij Emmeloord aangelegd. Volgende week volgt een tweede proefvak (zoab plus) op de A50 bij Terlet. Een praktijktest met dubbellaags zoab staat volgend jaar in Limburg gepland. Onder welke omstandigheden en op welke wijze het middel zich het best laat aanbrengen is nog onderwerp van nader onderzoek.

Bron: Cobouw

Terug naar overzicht nieuws >>>