Waardering voor revitalisering

donderdag 1 juli 2010
timer 3 min
In Enschede zijn een aantal garages gerevitaliseerd. Uit onderzoek blijkt dat de garages nu goed gewaardeerd worden op kwaliteit en veiligheid.
Waardering voor revitalisering

 


De keuze voor revitalisering was een direct gevolg van het besluit van de Enschedese gemeenteraad om geen parkeergarage te bouwen onder het Nationaal Muziekkwartier (NMK). Wel zijn door de bouw van het NMK een paar honderd plekken op maaiveld verdwenen. Doordat bezoekers van het NMK vooral in de avonduren van de garages Stationsplein en Irene gebruik zouden gaan maken diende de gebruikskwaliteit te worden verbeterd. De functionaliteiten in het kader van de sociale veiligheid en beleving zijn concreet vertaald in meer licht en doorzicht, waardoor de klanten zich veiliger zouden moeten gaan voelen. Naast het verbeterprogramma is ook groot onderhoud verricht.

Voorafgaand


Om meer inzicht te krijgen in de kwaliteitsbeleving van de bezoekers van de parkeergarages heeft I&O Research in opdracht van het PBE en voorafgaand aan de revitalisering in 2007 een face-to-face enquête uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek waren nodig om de effecten van de verbeteringen, middels een naonderzoek te kunnen toetsen.

Het Parkeerbedrijf heeft eerst verschillende verbeterpakketten met oplopende kosten uitgewerkt. Ook de jaarlijkse effecten ten aanzien van schoonmaak en onderhoud zijn hierbij in beeld gebracht.

Planning


In de planning is zoveel mogelijk rekening gehouden met het openhouden van de parkeergarages. In de Irene garage konden de revitalisering en het onderhoud worden uitgevoerd terwijl de parkeergarage voor parkeren in gebruik bleef. Daarom werd in 2007 deze garage als eerste aangepakt. In het voorjaar van 2008 werd vervolgens begonnen met de werkzaamheden in de parkeergarage Stationsplein. Deze moest een aantal weken dicht tijdens de werkzaamheden. Met name de onderhoudsmaatregelen aan de betonconstructie en het verwijderen van hoge biggenruggen leidde tot overlast en stof met kans op schade en gevaarlijke situaties. De werkzaamheden werden zoveel mogelijk parallel uitgevoerd om de afsluitingperiode zo kort mogelijk te houden. De ruim 250 abonnementhouders zijn tijdens deze periode in andere garages gefaciliteerd. Alle werkzaamheden waren op tijd afgerond voor de opening van het nieuwe NMK op 21 november 2008.

Uitvoering

Licht, uitstraling en overzicht zijn de belangrijke aspecten die de sociale veiligheid, de beleving, de oriëntatie en functionaliteit van een garage bepalen. Hierop is bij de revitalisering dan ook zoveel mogelijk ingespeeld.

Herhalingsonderzoek

Direct na oplevering van de revitalisering in 2009 is door I&O een herhalingsonderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het investeren in revitalisering van garages door de gebruikers wordt opgemerkt en goed wordt gewaardeerd.

 

Terug naar overzicht projecten >>>