Wegen NL bij 's werelds veiligste

dinsdag 21 september 2010
timer 2 min
Nederlandse wegen bij 's werelds veiligste Het Nederlandse wegennet behoort tot de allerveiligste ter wereld. Gerekend naar het aantal dodelijke slachtoffers per 100.000 inwoners staat Nederland over het jaar 2009 samen met Zweden tweede achter Groot-Brittannië.
Wegen NL bij 's werelds veiligste

 

Groot compliment


In ons land kwamen 3,9 personen te overlijden bij een verkeersongeluk, Engeland scoort nipt beter met 3,8. \"Dit is een groot compliment aan de Nederlandse automobilist en laat zien hoe verantwoord deze met het dagelijks verkeer omgaat\", reageert demissionair minister Eurlings (Verkeer). \"We moeten er samen alles aan doen om deze toppositie te behouden.\" Naast de voorzichtige houding van de Nederlandse weggebruiker heeft ook de betere infrastructuur volgens het ministerie van Verkeer & Waterstaat effect. Zoals bijvoorbeeld de gescheiden fiets- en autostroken, rotondes en botsvriendelijke vangrails.

Argentinië en Maleisië scoren hoog


Als gevaarlijkste in Europa komen de Griekse wegen uit de bus met 13,8 slachtoffers per 100.000 inwoners. Verder blijkt autorijden in België amper veiliger dan in Polen of Litouwen. Hekkensluiters volgens het Internationale Transport Forum, die de cijfers verzamelde, zijn Argentinië en Maleisië. Daar vielen in 2009 respectievelijk 18,4 en 23,8 doden per 100.000 inwoners te betreuren.

Amerika versus Europa


Opvallend is verder de aanmerkelijk betere score van Europese landen dan de Verenigde Staten. Terwijl landen op het oude continent het aantal verkeersslachtoffers sinds 2000 zagen dalen met soms wel veertig procent, bedroeg die daling in de VS nog niet de helft. Vorig jaar stopte de teller van het absolute aantal verkeersdoden in Amerika pas bij 33.808 personen.

Geen verklaring


De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft geen verklaring voor het feit dat de wegen in de Verenigde Staten onveiliger zijn dan in de meeste Europese landen. Maar mogelijk speelt het gebruik van gemiddeld veel grotere en zwaardere auto's op de Amerikaanse snelwegen een rol.

Bron: Edwin Timmer/Telegraaf.nl
 

Terug naar overzicht nieuws >>>