Werkzaamheden fietsstraat Zoetermeer afgerond

vrijdag 7 september 2012
timer 2 min
KWS Infra, onderdeel van VolkerWessels, heeft op verzoek van de gemeente de (fiets)veiligheid op de Zegwaartseweg in Zoetermeer vergroot. De gemeente beschouwde dit punt als het gevaarlijkste verkeerspunt op deze weg.

Werkzaamheden fietsstraat Zoetermeer afgerond

Veiliger op weg
KWS Infra is in november 2011 gestart met de reconstructie van het kruispunt Zegwaartseweg/Ruimtebaan/Edisonstraat. Om de Zegwaartseweg voor met name schoolgaande kinderen en fietsend woon- en werkverkeer veiliger te maken, is er op het gedeelte tussen de Den Hoorn en de Hugo de Grootlaan een fietsstraat aangelegd. Hier is gemotoriseerd verkeer te gast en dus ondergeschikt aan de fiets.

Herkenbaar
De fietsstraat is herkenbaar aan de rode rijbaan met een zwarte middenstrook van Streetprint. Deze middenstrook heeft soortgelijke visuele en akoestische eigenschappen als een klinkerweg. Fietsers blijven door de rammelende “klinkerstrook” veilig op de rode fietsstrook, terwijl automobilisten door de hoorbare scheidingslijn tussen de twee fietsstroken worden gewaarschuwd dat zij zich op fietsersgrondgebied begeven. Daarnaast zorgen verkeersdrempels en een smalle zwarte middenstrook ervoor, dat automobilisten langzamer gaan rijden.

Lijnbusroute
Vanwege de aanwezigheid van een lijnbusroute kan de Zegwaartseweg tussen de Hugo de Grootlaan en de Omleidingsweg (Benthuizen) niet tot fietsstraat worden gereconstrueerd. Om ook hier de rijsnelheid te verlagen en daarmee de veiligheid voor fietsers te vergroten, zijn er diverse verkeersdrempels en fietssuggestiestroken aangebracht. Fietssuggestiestroken hebben randen die door een onderbroken witte lijn zijn gemarkeerd. De werkzaamheden aan de Zegwaartseweg zijn in juni jl. afgerond.