Werving spitsmijders Brabant van start

maandag 12 juli 2010
timer 2 min
Werving spitsmijders Brabant van start De werving van deelnemers voor de proef Spitsmijden in Brabant gaat is gestart. Doel is automobilisten te verleiden buiten de spits te rijden met een maximale beloning van € 100,-. De proef moet de bereikbaarheid van Eindhoven en 's-Hertogenbosch verder verbeteren. 
Werving spitsmijders Brabant van start


Uitnodiging voor deelname


Elke automobilist die vaak in of rond de centra van Eindhoven en 's-Hertogenbosch in de spits rijdt, krijgt een uitnodiging voor deelname in de brievenbus. Er is plaats voor drieduizend deelnemers. De organisatie selecteert de deelnemers met camera's die meten of een kenteken regelmatig in de spits te zien is. Omdat de meeste spitsrijders voor hun werk op de weg zitten, benadert het project ook werkgevers in de regio om hen te informeren over de voordelen van Spitsmijden.

Ondersteuning werkgevers


BRAMM, BRAbant MobiliteitsManagement, draagt bij aan het project door werkgevers te helpen werknemers aantrekkelijke alternatieven in de spits aan te bieden. Denk aan inkoopvoordeel op verschillende bus- en treinvervoersbewijzen. Maar ook aan het faciliteren van telewerken of het leasen van een (elektrische) fiets.

Spitsmijden A12


Bij een eerdere proef met spitsmijden op de A12 deden uiteindelijk 771 mensen mee aan de proef. Er werden toen 3675 kentekenhouders benaderd. Daar leidde het belonen tot een afname van het aantal spitsritten in die groep met 60 procent. In beperkte mate werd het OV of fiets als alternatief gebruikt.

Andere projecten


Op dit ogenblik loopt een project op de A15. Hier was zowel de beloning als de communicatie met de deelnemers in de vorm gegoten van een smartphone. Daarmee zijn tot nu toe 675 auto's uit de spits gehaald. Deelnemers krijgen ieder €5 per 'spitsgemeden' dag. De Stadsregio Arnhem-Nijmegen gaat op 1 september van start met de nieuwe proef Spitsmijden in de regio. Na de eerdere ervaringen bij de Nijmeegse Waalbrug wordt het SLIM Prijzen dan uitgebreid naar de hele regioring (A50, A15, A12 en A325).

Spitsmijdeninbrabant.nl


Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.spitsmijdeninbrabant.nl. Maximaal 3000 mensen kunnen deelnemen. Over de successen van eerdere proeven met spitsmijden zijn de meningen overigens verdeeld. De belangstelling valt soms tegen en men blijkt vaak snel te vervallen in het oude gedrag als de beloning weer wegvalt.

Terug naar overzicht nieuws >>>