"Wij experimenteren graag samen met onze klanten"

maandag 3 december 2018
timer 3 min
Techniek en technologie zijn continu in beweging. Ons vakgebied is versneld aan het veranderen en onze maatschappij verandert net zo snel mee. Innovatie is dan ook een van onze belangrijkste thema's, zo zegt Robert Coffeng projectmanager mobiliteit Antea Group.

Innovatie is feitelijk het uitgangspunt van ons werk. Vanuit projecten met collega’s, partners en klanten experimenteren we gezamenlijk door vanuit verschillende perspectieven een nieuwe mix te maken van gedurfde ideeën, soms reeds bestaande oplossingen en nieuwe knelpunten of vice versa. Dit leidt vaak tot interessante gesprekken, energieke discussies en ook tot gave innovaties!

Innovatietafel 

Ook in ons eigen bedrijf halen we structureel de meest prille ideeën boven water met onze periodieke ‘Innovatietafels’. Deze tafel biedt collega’s de kans ideeën te pitchen bij de directie en onze klanten. Per sessie, waarbij elke businesslijn wordt vertegenwoordigd door een collega, wordt het meest kansrijke idee gekozen en gezamenlijk verder uitgewerkt.

Om er nog een schep bovenop te doen, hebben we met Centric ‘CAG Ventures’ opgericht waarin we samen met start ups innovaties doen. Het eerste resultaat daarvan is de samenwerking met Sky Survey in de ontwikkeling met dronetechnologie. De data die drones verzamelen bieden bijvoorbeeld veel meer inzicht in complexe verkeersituaties. Zo vergroten we de mogelijkheden en verruimen het gezichtsveld voor onze klanten.

Zichtbaar innoveren met de POP UP Store 

Daarnaast treden we ook letterlijk naar buiten met onze ‘Innovatie Pop-up store’. Hier laten we een breed publiek kennismaken met het ingenieurswerk en gaan we in gesprek over de toekomst van Nederland. Hiermee komen we als ingenieurs echt achter de schermen vandaan en laten we aan jong en oud zien tot welke projecten we als ingenieurs komen: van een innovatieve dijk voor droge voeten tot dronetechniek, van een slimme autoweg tot een energieneutrale woonwijk.

Beleidsinnovatie Rijsimulator 

Naast afzonderlijke projecten ontwikkelen we ook innovaties ten behoeve van beleid. Neem verkeersveiligheid. De aandacht verlegt zich van daadwerkelijke ongevallen naar risico’s op wegen. Om die te herkennen ontwikkelen we een rijsimulator die in infrastructuurprojecten de moeilijk grijpbare ‘human factor’ aspecten in beeld brengt, ze analyseert en duidt om aanpassingen in te zetten of varianten te wegen.

Kortom, als ingenieurs en adviseurs staan wij voor innovatie. De kunst is om ze daadwerkelijk tot stand te brengen. Gezamenlijk en vanuit onze projecten.

Dit artikel is verschenen in Verkeer in Beeld 5, november 2018.