Zeeland experimenteert met Openbaar Vervoer

woensdag 21 april 2010
timer 6 min
De Provincie Zeeland heeft allerlei projecten en experimenten in gang gezet, om te kijken of het openbaar vervoer beter of makkelijker geregeld kan worden voor bepaalde groepen. Want goed openbaar vervoer is belangrijk, zeker voor een provincie met veel dorpen en kleine kernen zoals Zeeland.
Zeeland experimenteert met Openbaar Vervoer

{igallery 41}

Zeeland experimenteert met Openbaar Vervoer

De Provincie Zeeland heeft allerlei projecten en experimenten in gang gezet, om te kijken of het openbaar vervoer beter of makkelijker geregeld kan worden voor bepaalde groepen. Want goed openbaar vervoer is belangrijk, zeker voor een provincie met veel dorpen en kleine kernen zoals Zeeland.

Leefbare en aantrekkelijke regio


De Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Zeeland en hecht veel waarde aan openbaar vervoer. Goed openbaar vervoer is belangrijk voor de leefbaarheid, zeker voor een provincie met veel dorpen en kleine kernen zoals Zeeland. Daarnaast maakt goed openbaar vervoer een regio aantrekkelijk. Mensen wonen, studeren, werken en ontspannen het liefst in een gebied waar ze zich ook zonder auto makkelijk kunnen verplaatsen.

Experimenten met openbaar vervoer


Verbeteringen zijn daarbij altijd mogelijk. De Provincie heeft allerlei projecten en experimenten in gang gezet, om te kijken of het openbaar vervoer beter of makkelijker geregeld kan worden voor bepaalde groepen. Sommige experimenten hebben te maken met het verbeteren van de leefbaarheid: bijvoorbeeld het verbeteren van vervoersmogelijkheden voor mensen met een mobiliteitshandicap of voor bewoners van afgelegen gebieden. Ook wil Zeeland er voor zorgen dat iedereen meer gemak uit 'de bus' haalt en dat reizigers snel en correct geïnformeerd worden over wijzigingen.

Zeeuwse experimenten:



•    

Gratis busvervoer voor 65+ in Zeeuws-Vlaanderen


Inwoners van de regio Zeeuws-Vlaanderen maken vanaf maart dit jaar gratis gebruik van het openbaar vervoer. Met de 65+ buspas kunnen ze op werkdagen vanaf 9.00 uur en in het weekend de gehele dag, gratis gebruik maken van het busvervoer op de busdiensten van Veolia. De gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen en de Provincie Zeeland vinden het belangrijk dat ouderen deelnemen aan maatschappelijke activiteiten en hopen dit op deze manier te stimuleren. Daarnaast heeft dit experiment tot doel om te achterhalen of gratis OV mensen stimuleert minder gebruik te maken van het WMO-vervoer en meer van het openbaar vervoer. Op die manier kunnen de maatschappelijke kosten van het vervoer mogelijk worden verminderd. Deze proef duurt een jaar en hierna wordt gekeken naar de daadwerkelijke veranderingen.

•    De regiotaxi


Sinds 1 februari 2010 biedt de Provincie reizigers in Zeeuws-Vlaanderen de mogelijkheid om 's avonds gebruik te maken van de regiotaxi. 's Avonds heeft de reiziger alleen de beschikking over doorgaande buslijnen. Het provinciaal bestuur vindt het belangrijk dat mensen niet in een sociaal isolement raken, omdat ze 's avonds geen verplaatsingsmogelijkheden met het OV meer hebben. Om die reden is de regiotaxi 's avonds beschikbaar voor mensen die niet bij een doorgaande buslijn wonen. Men betaalt een hoger tarief dan het reguliere OV, maar wordt dan ook bij de deur opgehaald en weggebracht naar de plaats van bestemming. Niet alleen de Provincie vindt het belangrijk dat 's avonds vervoer beschikbaar is, ook de gemeenten en woningbouwvereniging Woongoed investeren in dit project. Lees meer>>

•    Discovervoer


Jongeren die nog geen achttien zijn, kunnen voor het uitgaan niet beschikken over een auto. Ouders worden in het algemeen niet echt blij van het vooruitzicht om midden in de nacht bij een disco op zoon- of dochterlief te moeten wachten. De Provincie zoekt de oplossing in het stimuleren van discovervoer. De Provincie stelt aan disco-ondernemers het eerste jaar geld ter beschikking om een discobus te starten. Daarna zijn de kosten voor de disco. Op dit moment rijdt er een bus van discotheek de Hooizolder in Westkapelle en discotheek The Limit in IJzendijke.

•    Biogas


Zuinig omgaan met het milieu is ook een belangrijk doel van het provinciaal beleid. Connexxion rijdt in Midden-Zeeland alleen nog met biogasbussen. De bussen zijn wit en duidelijk herkenbaar aan de witte 'bobbel' op het dak van de bus. Hier liggen de gasflessen in. Omdat aardgas nog steeds een fossiele brandstof is, wordt er binnenkort overgeschakeld op biogas, dat op termijn uit Zeeland afkomstig is.

•    Training OV-ambassadeurs


Vooral voor ouderen kan het reizen met de bus wat overweldigend zijn. Om op de juiste bestemming te komen, moeten ze soms veel informatie verwerken waardoor ze er tegenop zien om gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer. Om deze drempel te verlagen en ouderen langer mobiel te houden, start de Provincie medio dit jaar het project OV-ambassadeurs. De OV-ambassadeur helpt ouderen het OV beter te begrijpen. Zo wordt uitleg gegeven over de OV-chipkaart. Ouderen die zelf graag met het OV reizen en een andere oudere willen helpen krijgen een opleiding tot OV-ambassadeur. Ouderen die behoefte hebben aan uitleg en begeleiding tijdens de reis kunnen hiervan gebruik maken. Van het voorjaar gaat de Provincie beginnen met het werven van de ambassadeurs. En vanaf september kunnen ouderen al gebruik gaan maken van de ambassadeurs.


•    Beter OV


De Provincie Zeeland wil graag weten wat reizigers van het busvervoer in Zeeland vinden. Via de speciale website www.beterov.nl kunnen reizigers hun opmerkingen en wensen voor verbetering doorgeven.

•    Dynamische reisinformatie


De provincie Zeeland plaatst op de veertien grotere bushaltes in de provincie displays met dynamische reisinformatie (DRIS). In april van dit jaar zal de aanbesteding van het systeem starten. In december 2010/januari 2011 zal het systeem naar verwachting operationeel zijn.

•    Open monumentendag


Ieder jaar vinden in Nederland de Open Monumentendagen plaats. De Provincie Zeeland vindt het belangrijk dat iedereen het mooie Zeeuwse culturele erfgoed kan bekijken. Het openbaar vervoer leent zich hier uitstekend voor. Net als in 2009 zal het openbaar vervoer in Zeeland, inclusief de Fast Ferry, op zaterdag 11 september 2010 gratis zijn.

De goede kant op


Om reizigers hierover te informeren heeft Zeeland de website www.degoedekantop.nl gelanceerd. Op deze website is alle informatie over de experimenten en het openbaar vervoer te vinden. Om de website te promoten en de inwoners te informeren plaatst de provincie onder andere advertenties in de huis-aan-huisbladen en is er een reclamespot op Omroep Zeeland.

Concessie


De Provincie is voornemens de drie concessies die altijd deden, samen te voegen en op termijn als één concessie aan te besteden. De leereffecten uit de experimenten wordt gebruikt als input voor het programma van eisen voor de nieuwe concessie. In principe is een experiment al geslaagd als de provincie een experiment draaiende heeft. Door middel van goede monitoring achterhaalt men de effecten ervan. Draagt het experiment niet bij aan de doelstellingen dan wordt deze niet opgenomen in de nieuwe concessie.

Terug naar overzicht projecten >>>