Zeeuwse Vlaketunnel eerste in Europa met led-lijnverlichting

donderdag 21 januari 2010
timer 3 min
Vlaketunnel met led-armaturen In de Vlaketunnel (Zeeland) worden voor het eerst in Europa led-armaturen als lijnverlichting in een verkeerstunnel geïnstalleerd. Bovendien zal dit de eerste tunnel zijn waarbij zowel de interieurverlichting als de ingangsverlichting met leds uitgevoerd wordt.
Zeeuwse Vlaketunnel eerste in Europa met led-lijnverlichting

 

Comfort en beter zicht


De reeds bestaande tunnel led-verlichting, in bijvoorbeeld Duitsland en Italië, is toegepast als puntverlichting zoals veelal de gewone verlichting in tunnels. Bij deze toepassing worden de armaturen op een bepaalde afstand van elkaar in de tunnel geplaatst. Het nadeel hiervan is het flikkereffect in de ogen van de automobilist. Bij lijnverlichting worden de armaturen direct achter elkaar geplaatst, zonder tussenruimte. Daardoor ontstaat één doorgaande lijn. In combinatie met het heldere witte licht van de leds resulteert zit in een meer comfort en beter zicht voor weggebruikers.

T-line tunnel led-artmaturen


Voor het project is gekozen voor twee nieuwe tunnel led-armaturen uit de T-line van Industria. De interieurarmatuur is uitgerust met 40 leds en symmetrische lenzen. De ingangsarmatuur telt 56 leds en lenzen met een tegenstraalprincipe. Dit houdt in dat het licht schijnt tegen de richting waarin het verkeer rijdt zonder de automobilist te verblinden. Daarnaast zijn alle armaturen minder hoog dan gebruikelijk voor een zo klein mogelijk hoogteverlies van de tunnel ten bate van passerend vrachtverkeer.

Met steun van Rijkswaterstaat


De ontwikkeling van de armaturen is ondersteund door het programmabureau ZekerDuurzaam van Rijkswaterstaat. Deze afdeling stimuleert duurzame en innovatieve ontwikkelingen in water, transport en mobiliteit, waarbij o.a. energiebesparing en CO2-reductie centraal staan. De samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe led-technologie die voor openbare verlichting was ontwikkeld, versneld kon worden vertaald naar de tunnel led-lijnarmatuur. De verlichting heeft de volgende eigenschap:
 
1) Selectie van zeer hoogwaardige leds;
2) Koeling waardoor efficiëntie wordt vergoot en levensduur extreem wordt verlengd. Bij een normale servicelevensduur van de installatie hoort vervanging van de lampen tot het verleden. De verwachting is dat de leds in deze applicatie vijftien jaar meegaan.
3) Lenstechniek waarbij de lens en afscherming geïntegreerd zijn zonder gebruik van een reflector. Hierdoor treedt minder lichtverlies op en verbetert de lichtverdeling.

Deze hoogwaardige led-techniek bespaart Zeeland veel energie en geld.

Dimmen


Doordat de leds in de Vlaketunnel dimbaar zijn verhoogt Zeeland haar energiebesparing De verlichting kan bovendien automatisch worden aangepast aan het vereiste lichtniveau  op een specifiek tijdstip van de dag. De interieurverlichting in de Vlaketunnel zal  volgens het vereiste lichtniveau in nachtstand gedimd worden naar 25 procent. Het verlichtingsysteem kan dimmen naar minimaal 10-15 procent.